Опасни гонки с тротинетки в нощна София

Тийнейджъри си организират нелегални състезания с механизираните возила из столичните булеварди

Новини
14:50 - 19 Септември 2019
8258
Опасни гонки с тротинетки в нощна София

Тийнейджъри от София масово участват в нелегални гонки с тротинетки из столичните булеварди, алармираха пред Lupa.bg очевидци на опасните състезания. Почти всяка вечер след 21 часа, когато движението в София е позамряло, десетки подрастващи се включват в импровизираните гонки даже по основните булеварди.

„Няколко пъти съм виждал да фучат по бул. „България” от „Бояна” към центъра. Карат с над 40 км/ч, може и повече. Зная, че се състезават и на Ботевградско шосе с много по-бързи тротинетки”, свидетелства таксиметров шофьор.

Подобна е ситуацията и в центъра на София, в района около НДК, където всяка вечер се събират десетки ученици, за да се надпреварват с тротинетки. В много от случаите младежите организират нелегални залози и се басират помежду си кой ще е победител. Подобни надпревари се организират и из алеите в Борисовата градина и в Южния парк, макар районите да не са осветени и да съществува огромна опасност от травми и тежки наранявания.

За нелегалните гонки с тротинетки учениците не ползват "обществените" двуколесници, а свои собствени, които развиват много по-висока скорост

Само преди дни бе взето решение придвижването с електрически тротинетки да влезе в Закона за движение по пътищата. „До месец-два бихме могли да имаме регламент”, обяви зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков. От кметството вече проведоха няколко срещи с Държавната агенция за пътна безопасност, на която бяха обсъдени промените, които трябва да се направят.

Предвижва се с електрическите двуколесници да може да се пътува само по велоалеите, тъй като пешеходните зони са забранени за тях. Скоростта също е ограничена до максимум 20 км/час. Деца под 12 години няма да имат право да управляват електрически тротинетки, а тези до 16-годишна възраст ще могат да се придвижват само в парковете.

Захвърлена тротинетка Lime в Перловската река. Обществените двуколки често стават жертва на вандалски прояви

Мощен тласък за бумът на тротинетките даде това лято Столична община, която постави 154 тротинетки Lime за споделено ползване от гражданите. Макар тротинетките да са снабдени с GPS устройства, изобилстват снимки на захвърлени на всевъзможни места из столицата от вандали возила. Цената за 1 час возене с електрическите тротинетки е 19,50 лв. Наскоро и втора фирма пусна тротинетки под наем.

Освен отдаваните под наем тротинетки, много ученици и младежи ползват свои собствени, които са много по-бързи от „обществените”. Някои модели електрически двуколесници достигат скорост до 80 км/ч.