Опелото на сръбския патриарх ще е в неделя

Поклонението на владиката ще бъде в храма "Св. Сава"

Балкани
18:11 - 20 Ноември 2020
2206
Опелото на сръбския патриарх ще е в неделя

Светият синод на Сръбската православна църква е взел решение тялото на блаженопочившия сръбски патриарх Ириней да бъде пренесено за поклонение в катедралния храм "Св. Архангел Михаил" в Белград на 21 ноември, а след това в храма "Св. Сава", където вярващите ще имат възможността да се простят със своя патриарх. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Тази сутрин от БПЦ информираха, че "в петък, 20 ноември, в 7.07 часа /местно време/, във Военната ковид болница "Карабурма" в Белград на 90-годишна възраст се представи в Господа Негово Светейшество сръбският патриарх Ириней /Гаврилович/". На 5 ноември т.г. приснопаметният патриарх бе приет за болнично лечение след положителен тест за коронавирус, се посочваше в съобщението от БПЦ.

На 22 ноември, неделя, в църквата "Св. Сава" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия и опело на новопреставилия се предстоятел на Сръбската църква. Тялото на патриарх Ириней ще бъде положено в криптата на църквата "Св. Сава".

"Съгласно с член 62 от Устава на Сръбската православна църква, в случай на вдовство на патриаршеския престол, управленските функции на патриарха се поемат от Светия синод. За председателстващ е избран най-старшият член на Светия синод Негово Високопреосвещенство Добробосанският митрополит Хризостом", информират от Българската патриаршия.

По повод кончината на сръбския патриарх Ириней, българският патриарх Неофит изпрати съболезнователен адрес.