OPERA OPEN посреща топ солисти в „Турандот“ на Античния театър

В ролята на Турандот публиката ще види корейското сопрано Лила Лий, а принц Калаф е испанският тенор Алехандро Рой

Култура
11:07 - 29 Юни 2023
1940
OPERA OPEN посреща топ солисти в „Турандот“ на Античния театър

OPERA OPEN 2023 посреща водещи международни артисти в спектакъла „Турандот“ на 1 юли на Античния театър. Диригент е харизматичният Якопо Сипари Ди Пескасероли, гост-диригент на Оперния фестивал в Античния театър в Таормина, Сицилия и на Пучини фестивал в Торе дел Лаго.

В ролята на Турандот публиката отново ще се наслади на изпълнението на корейското сопрано Лила Лий, която покори Античния театър в OPERA OPEN 2016 и 2017 с отличните си вокални качества и със своята артистична интерпретация на образа на жестоката китайска принцеса.

Прочутата ария „Nessun Dorma” ще изпълни испанският тенор Алехандро Рой, който прави своя дебют на сцената на Метрополитън опера Ню Йорк именно като принц Калаф в "Турандот" през 2019 г. в постановката на Франко Дзефирели.

Сред многобройните изяви на Алехандро Рой на европейски сцени са: Арена ди Верона (Тоска, Кармен), Сан Карло ди Наполи (Турандот), Пучини фестивал Торе дел Лаго (Тоска), Операта Lyceum Барселона (Набуко) и много други.

Останалите роли се изпълняват от Евгения Ралчева, Александър Носиков, Александър Баранов, Марк Фаулър, Тодор Петков, Момчил Караиванов заедно с Оркестър, Хор и Балет на Опера Пловдив.

Постановката на доц. Нина Найденова пренася зрителите в атмосферата на древен Пекин в едно неопределено, приказно време, където се съчетават източно великолепие и пищност с кървава жестокост, реалност със символиката.

Красивата Турандот е обявила, че ще се ожени за този, който отговори на три нейни гатанки, но този който опита без да успее, ще се прости с живота си. Внушителната сценография на Борис Стойнов ще бъде надградена с мапинг на Античния театър от видео дизайнера Петко Танчев.

Думата "Турандот" има персийски произход и означава "дъщерята на Туран". Туран е област в Централна Азия, влизала някога в рамките на Персийската империя. Историята за Турандот е почерпена от персийския сборник с разкази, озаглавен "Хиляда и един дни", или "Hezar-o-yek-shab", преведена през 1722-а от Франсоа Пети дьо ла Кроа.