Операция „Жълт паваж“ тече в столицата

Европрокуратурата извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с еврофондове

Новини
16:25 - 31 Март 2023
4530
Операция „Жълт паваж“ тече в столицата

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с европейските фондове за реставрацията на историческия център на града, в т.ч. и знаменитите жълти павета, съобщават от прокуратурата. 

Щетите възлизат на поне 3 млн. евро.

Според твърденията в разследването с кодовото име „Жълт паваж“, става дума за злоупотреба със средства, отпуснати на Столична община за обновяване на стария град по линия на  Европейския фонд за регионално развитие, както и за възможна корупция.

Европейската прокуратура започна разследването през есента на 2022 г. въз основа на медийни публикации. В нейния обсег са договорите, подписани между Столична община и две търговски дружества след процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Разследването показва, че първият договор е подписан през 2018 г. за реставрацията на централната част на София, в т.ч.  на бул. "Цар Освободител" и площад "Народно събрание". Две години по-късно обаче, когато няколко плащания вече са направени, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Като причина се посочва липсата на съответствие между условията в договора и инвестиционния проект.

Било е отбелязано също така, че строителните дейности биха могли да навредят на построения през 1907 г. Военен клуб, който има историческа стойност.

Въпреки това, около 3 млн. евро са платени на изпълнителя, без да се удържат неустойки.

След изтичането на договора, общината подписва ново споразумение с нов изпълнител при същите условия. Последният е поискал да му бъдат изплатени авансово около 750 хиляди евро за реставрацията на жълтите павета. Сумата обаче не е платена до този момент заради проверките.