Операторът Христо Тотев: Въло Радев бе гениален режисьор, който звучи много съвременно

Улица в София ще носи името на режисьора на "Осъдени души" и „Адаптация"

Актуални новини
12:51 - 10 Януари 2023
3911
Операторът Христо Тотев: Въло Радев бе гениален режисьор, който звучи много съвременно

„Въло Радев беше гениален и талантлив български режисьор, който и сега звучи много съвременно, много актуално. Темата в„Адаптация“ е много чувствителна за съвременното общество, а филмът е правен преди толкова много време…“ Това каза пред БТА операторът Христо Тотев, работил с Въло Радев по филми като „Адаптация“ и „Осъдени души“.

Той бе сред специалните гости на прожекцията на „Адаптация“ в столичното кино „Одеон“. Събитието бе по повод 100-годишнината от рождението на Въло Радев, която се навърши на 1 януари.

„Той беше прекрасен дядо. Имам много хубави спомени с него, предимно свързани с природата. Той много обичаше природата. И ходихме всяко лято в родното му село Лесидрен да берем гъби, например, които след това ги носихме в хотела, където ги сготвяха. Най-хубавите ми спомени са свързани с времето, когато след вечеря ни заведе с моите приятели да гледаме звездите и ни показваше всички съзвездия“, разказа пред БТА внучката на режисьора Радина Вълова. По думите й, любимият й филм, заснет от Въло Радев, е „Черните ангели“.

„Било му е много трудно в края на филма, когато трябва да се убият героите. Обаче това е била единствената съдба, която е могла да последва от техните действия. Насилието винаги води до насилие, той винаги така казваше. Също така ми разказваше как е трябвало да се хранят много бързо и как е забравял да яде. Или как, като се е връщал вкъщи след снимки, е пристигал без да знае как е стигнал до там, понеже винаги е мислил за нещо, свързано с работата“, допълни още Вълова.

Актрисата Ели Скорчева, която изиграва главната роля в „Адаптация“, също присъстваше на прожекцията. „Грижата, която получаваше всеки един от нас, независимо от това колко голяма е ролята му или каква е ролята му в екипа на филма, беше изключително голяма. Той се отнасяше с всеки един от нас така, сякаш ние сме единствени в света и най-любимите“, разказа тя.

Скорчева посочи, че месеци наред е отклонявала предложението за филма. „Първо, аз не знаех, че той дълго време е търсил актриса за главната роля. Освен това, не знаех за какво става дума във филма. Когато ми се обадиха за първи път, питах колежките студентки, които ми казаха: „А, някаква партизанска история“. И аз се отказах, естествено. Това продължи много пъти, докато накрая един от асистентите на Въло не ми донесе в квартирата сценарий. Бяха ме поканили да снимам ролята на Росица. И аз, всъщност, се явих на проби за този образ.

Само че след като прочетох сценария, си казах, че трябва да играя Вероника. Не исках вече Росица. И направих пробите така, че да приличам на Вероника, или поне на моята представа за нея. И той ме повика за втори проби и после на трети…“, каза Ели Скорчева. Тя допълни, че си спомня за Въло Радев всеки път, когато усети аромата на пъпеш „Медена роса". „Всеки път на обяд той ме викаше, за да ми даде пъпеш „Медена роса", понеже знаеше, че обичам пъпеши“, разказа актрисата.

"Бях втора година студентка, когато започнах да снимам. Това е може би първият филм, в който са ме харесали на кастинг и съм снимала. Откровено казано, на 19 години изобщо нямах представа с какъв колос, с какъв гений снимам. Въло Радев беше един висок, красив мъж в моите очи“, коментира преди прожекцията актрисата Елена Кънева, която изиграва образа на Росица в „Адаптация“. 

На събитието присъстваха още Милена Фучеджиева, Аня Пенчева и председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община – Малина Едрева, която същата вечер съобщи, че улица в София ще носи името на Въло Радев.

„В месеца, в който отбелязахме столетие от рождението на изтъкнатия режисьор, оператор и сценарист, по инициатива на Милена Фучеджиева внасям предложение частица от града ни да бъде именувана в негова памет. Инициативата е с подкрепата на кмета на София Йорданка Фандъкова и на Теодор Петков – кмет на район „Витоша“, където се намира улицата“, написа Едрева в официалната си страница във Фейсбук.