Операторът Рали Ралев получи „Златното око“

Кинофестивалът в Попово е в памет на оператора Димо Коларов, роден и израснал в града

Култура
14:25 - 10 Октомври 2022
2872
Операторът Рали Ралев получи „Златното око“

Операторът Рали Ралев получи голямата награда „Златното око“ от XI-тия Кинофестивал за операторско майсторство. Форумът с международно участие е в памет на оператора Димо Коларов, роден и израснал в Попово. Голямата награда на Ралев е за работата във филма „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ за изключително прецизните и адекватни визуални решения на сложната драматургична основа, съобщи за БТА Росица Георгиева, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Попово.

Тази година в програмата бяха включени 17 игрални филма, 10 документални и седем студентски. Жури с председател Емил Топузов (оператор и носител на „Златното око“ от втория фестивал) и членове: проф. Цветан Недков, доц. Александру Стериан от Румъния, и доц. д-р Андроника Мартонова и Николай Мутафчиев оценява лентите и присъди наградите.

Наградата за цялостно творчество е за оператора Христо Ковачев.  Диплом с плакет „Златното око“ получи операторът Здравко Ружев за филма „С внимание към детайла“ за оригинален принос към темата за съхраняване на паметта на българската операторска школа, чрез обрисуване на личността на оператора и педагога Георги Карайорданов. Наградата на Продуцентска компания „MAGIC SHOP“ за студентски филм отиде при Стоян Варадинов за работата му във филма „Направих го за теб“ за умело боравене с цветността и светлината, уточни Георгиева.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци е присъдена на оператора Кирил Проданов за работата му във филма „Мрак“ за поетото предизвикателство при пресъздаване на специфична атмосфера, наситена с напрегнати и тревожни емоции.

Специална награда за телевизионна документалистика се връчва на Борис Пинтев и Добромир Иванов от Би Ти Ви за обогатяване на визуалния разказ в телевизионната документалистика за работата им във филмите „Плочата от Битоля“ и „Аз съм Бурнеша. Последните клетвени девици на Албания “. 

Специалната награда на Община Попово за най-добър операторски дебют е дадена на оператора Галина Василева за филма „До последния каприз“ за дръзките композиции и смели светлинни решения при дебютиращ в киното оператор, мотивират избора си от журито.

Специалната награда на Община Попово за операторско майсторство се присъжда на оператора Димитър Митов за документалния филм „Съдбата като джаз“ за овладяната и лишена от самоцелни ефекти операторска работа, в съзвучие с темата на филма. Първа награда на Община Попово  за операторско майсторство се присъжда на оператора Войчех Тодоров за работата му във филма „Житие“ за елегантната образност, разгънати в разнообразни операторски наративи. 

„Златното око“ се организира от Община Попово, а съорганизатори са Съюзът на българските филмови дейци, UVT и Министерство на културата – ИА „Национален филмов център“. Началото му е поставено през 1998 г. и по статут се провежда на всеки две години. По думите на Росица Георгиева, дори и през пандемичната 2020 г. форумът е проведен, като е използвано временното намаляване на заболеваемостта от коронавирус. Всеки път във фестивалните дни Попово е домакин на празник на киното и през тази организаторите отчитат голям зрителски интерес и посещаемост на съпътстващата програма.