Оперната звезда Якуб Орлински плени зала "България" и призна, че е готов да пее цяла нощ

Полският контратенор бе извикан три пъти на бис и впечатли публиката с чар и талант

Култура
17:00 - 15 Февруари 2024
3895
Оперната звезда Якуб Орлински плени зала "България" и призна, че е готов да пее цяла нощ

Световната сензация сред контратенорите Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел плениха с музикалните си изпълнения публиката в зала "България" в навечерието на Деня на влюбените. Двамата полски артисти изнесоха своя първи съвместен концерт в България. Орлински и Биел представиха чувствено произведения на съвременни полски композитори, обединени под мотото "Красота и думи". Сред тях бяха Хенрик Чиж, Мечислав Карлович и Станислав Монюшко.

Контратенорът и пианистът изпълниха и емблематични барокови композиции на утвърдените имена в жанра като Хенри Пърсел, Георг Фридрих Хендел и Йохан Йозеф Фукс. 

Якуб Орлински и Михал Биел гостуваха в София по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events. Оперната прима, която е и посланик на българската култура по света, организира у нас концерти "Съкровени гласове" с участието на талантливи световни оперни певци.

Якуб Орлински впечатли публиката не само с прекрасните си вокални изпълнения, но и с чара си, и с непринуденото, приятелско и уважително отношение към българските меломани. Той често се обръщаше към тях с усмивка и между ариите пускаше по някоя и друга шега или интересна информация за произведението, което изпълнява.

Подобни контратенорови рецитали се случват изключително рядко у нас, а и по света, отбелязаха организаторите. Другият поляк на сцената пианистът Михал Биел не просто акомпанираше на своя сънародник, а сякаш с лекота успя да покаже виртуозно музициране и да се слее в абсолютна хармония с пеенето на Якуб Орлински.

"Радвам се да видя толкова много хора в залата. Подготвили сме ви барокови композиции и редица произведения на полски композитори, някои от които писани за бас-баритон, но ние сме ги направили в наш аранжимент и интерпретация и смятаме, че се получиха доста добре. Една от мисиите ни посредством тези рецитали е да запознаваме и обогатяваме публиката чрез изкуството на различни композитори от Полша", заяви Якуб Орлински по време на концерта.

Благодарение на красивото осветление в залата концертът стана по-интимен, а музиката в изпълнение на Орлински и Биел придоби особена сакралност. Прожекторите осветяваха сцената и залата ту в червено, ту в синьо, ту в лилаво, потапяйки публиката сякаш в магична приказка, която и зрители, и изпълнители сякаш не искаха да свършва.

Зрителите в препълнената зала "България" избухваха във възторжени аплодисменти след всяко изпълнение на двамата даровити поляци. На финала на концерта публиката толкова въодушевено ръкопляскаше, изправена на крака, на чаровния Якоб Орлински, че младият контратенор реши да й подари три биса извън официалната програма. Певецът и пианистът многократно излязоха на сцената да се поклонят с широки усмивки на очарованата публика.

"Както е тръгнало, можем да пеем пред вас цяла нощ", сподели Якуб, който видимо бе щастлив и приятно изненадан от топлото посрещане в София.

Извън официалната програма поляците представиха друга творба на Мечислав Карлович, още една полска песен, а финалното изпълнение бе отредено на композицията "Alla gente a Dio diletta" – включена в първия албум на Якуб Орлински "Anima Sacra" (2018), записан с международния оркестър "Il Pomo d'Oro".

Една от най-обичаните и прочути оперни звезди на това десетилетие, Якуб Орлински се утвърждава като един от водещите световни артисти, триумфирайки на сцената, в концертни изяви и звукозаписни продукции.

Извън сцената, полският контратенор е запален брейк танцьор от тийнейджър. Печелил е няколко международни състезания по танци. Изявява се като модел, рекламно лице е на световни марки и краси кориците на модни списания като Vogue и Еlle. 

Преди забележителния концерт на Якуб Орлински и Михал Биел зрителите бяха запознати на специална лекция със спецификата на контратенора.

"Забележителното при този тип глас е неговата странна призрачност, която несъмнено ще усетите тази вечер – тяло на мъж произвежда ефирен тембър, присъщ на женската изразителност. Тук женската и мъжката енергия се смесват по начин, който учудва и възхищава", сподели лекторът Петя Иванова.

"При изпълнението на църковни арии например, Орлински представя версия на мъжественост, която е по женски закриляща и приемаща. Този провокативен контраст e източник на вдъхновение за много композитори от различни епохи и освен на природна дарба е и плод на много усилени тренировки – фалцетният диапазон се достига чрез удължаване и разтягане на мускулите в гласовите гънки, така че само краищата им са активни, което увеличава височината на тона. Но освен височината, което не е специално нито характеристиката, нито целта в случая на Орлински, важни са пълнотата на тона и гладкият преход от ниските към по-високите регистри на гласа", допълни Петя Иванова.

Снимки: SY11 Events/Виктория Вучева