Оперните певици Росица Метаниева и Весела Янева повеждат на музикално пътешествие “Любов и вино”

Концертът е в навечерието на Свети Валентин в столичен клуб

Култура
09:15 - 03 Февруари 2024
6910
Оперните певици Росица Метаниева и Весела Янева повеждат на музикално пътешествие “Любов и вино”

Броени дни преди 14 февруари музиката ни събира под знака на хилядолетната и вечно млада връзка между “Любов и вино”. Концертът на сопраното Росица Метаниева и мецосопраното Весела Янева обаче не просто отбелязва тази зряла обич, а ражда един нов, неочакван романс - опера, оперета и мюзикъл се впускат в обятията на неангажираща обстановка на столичния клуб "Грамофон" на ул. "Будапеща" 6, споделиха организаторите на събитието пред Lupa.bg. Тук на по чаша вино всеки може да отвори сетивата си за музиката. Концертът "Любов и вино" е на 11 февруари от 18 часа.

Плътният, внушителен глас на Весела Янева и фееричните, полетни колоратури на Росица Метаниева разкриват многоликата същност на най-великото чувство. Пламенната Кармен, игривата Мюзета (“Бохеми”), раздвоената Силва (“Царицата на чардаша”) са част от персонажите, които разказват своята собствена версия за любовта. 

Весела Янева по време на Коледен концерт на Фондация "Стоян Камбарев", чийто председател е Деси Тенекеджиева, на сцената на Варненската опера

На своя страна глас на чувствата на глуповатия Неморино (“Любовен еликсир”) и обсебващия Фантом (“Фантомът на операта”) дават тенорът Хрисимир Дамянов, солист на Софийската опера и балет, и Георги Кючуков a.k.a Mr. VoG, победител в телевизионния формат “Музикална академия”. Всички тези истории в музика ще прозвучат под съпровода на Милен Станев - дългогодишния главен корепетитор на Софийската опера и балет.

 

Росица Метаниева по време на концерта "Музикалните шедьоври на
легендарния Енио Мориконе" по идея и сценарий на Юлия Манукян и диригент Левон Манукян със Симфониета - Видин


След като завършва Националната музикална академия в София, Росица Метаниева специализира във Флоренция в академия “Луиджи Керубини”. Развива активна концертна дейност, включваща разнородни проекти, като последният от тях представя музиката на Енио Мориконе с диригент Левон Манукян.

Георги Кючуков - Mr. VoG победител в телевизионния формат
"Музикална Академия"

Весела Янева специализира в Академия “Борис Христов” към Български културен институт в Рим, Италия. Стипендиант на фондация “Райна Кабаиванска” и фондация “Стоян Камбарев”, Весела е солист на Софийската опера и балет, където продължава да разгръща своя богат репертоар от роли.

Входът за концерта “Любов и вино” е 15 лева и се заплаща на място. Организаторите шеговито намигват, че дрескодът е свободен, по-скоро като за бар, отколкото за опера.