Оперният певец Георги Султанов не е новият шеф в тотото

Съвпадение на имената доведе до тотално объркване, приятели се шегуват с внука на Петър Слабаков и го питат за щастливите числа

Култура
11:45 - 24 Януари 2022
4990
Оперният певец Георги Султанов не е новият шеф в тотото

Съвпадение на имената доведе до тотално объркване и до куриозна ситуация с назначаването на новия Управителен съвет на Българския спортен тотализатор (БСТ). В неделния ден бе разпространена информацията, че депутатът от "Има такъв народ"  Александър Тодоров е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на БСТ. За членове на УС са предложени и Росен Иванов и Георгий Султанов, като предстои вписването им в Търговския регистър.

Доста медии "припомниха" погрешно, че Георгий Султанов е оперен певец и че през лятото на миналата година бе предложен за министър на културата в едно от проекто правителствата на "Има такъв народ." Става дума обаче единствено за съвпадение на имената, макар и не точно, тъй като единият е Георги, а другият Георгий. Назначеният за шеф в тотото е набор 1989 г., докато музикантът, който е и внук на големия актьор Петър Слабаков, е роден през 1975 г.

"Денят ми започна забавно. Няколко “медии” твърдят, че съм назначен в управителния съвет съвет на БСТ, което разбира се не е вярно. Въпреки това, благодаря на всички, които ме поздравиха!", написа с чувство да хумор оперният певец във фейсбук.

Под поста му завалява десетки шеговити коментари от приятели, като мнозина го молеха да им каже щастливите числа от тотото. "Ти кàжи числата, па се оправдавай после!", подкани го с усмивка актьорът Мариан Бачев, с когото са експерти по култура към ИТН.

"Ще ти пратя числата, които съм пуснал тази седмица. Ще се разберем", присъедини се и директорът на Софийска филхармония диригентът Найден Тодоров.

Георги Султанов е тенор и талантлив оперен певец. Неговата майка Боряна е дъщеря на Петър Слабаков. Тя е била виолончелист в камерен ансамбъл “Дианополис” в Ямбол, където баща му - маестро Николай Султанов, е диригент. Сестра му Красимира се посвещава на цигулката. Дядо му Георги Султанов пък е основател на Музикалния театър в Ямбол. Георги започва да свири на обой, но тежка травма му пречи да продължи с този инструмент. Пеенето е вариант да довърши музикалното си образование, за което семейството настоява.

Георги Султанов завършва висшето си образование в Аакадемията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалностите оперно пеене. През 2009 г. завършва магистратура – оперно пеене и вокална методика. Усъвършенства музикално-сценичните си умения с Джузепе Сабатини, проф. Иван Вульпе, Михаил Ангелов, Николай Султанов и актьорско майсторство при Петър Слабаков. Активен участник е в Международната вокална академия към Вагнеровия фестивал в Байройт – Германия под ръководството на проф. Х. Блашке, Дитрих Фишер Дискау и Берн Дитрих. В момента е солист в Държавна опера - Пловдив.

Снимка: Фейсбук профил на Георги Султанов