ОПИТ ПОРЕДЕН: Депутатите се кълнат, Вежди пак ги моли за диалог (НА ЖИВО)

Рашидов просълзи залата с разказ за пенсионер, молещ държавата за път от селото до гробищата

Политика
10:04 - 12 Април 2023
2062
ОПИТ ПОРЕДЕН: Депутатите се кълнат, Вежди пак ги моли за диалог (НА ЖИВО)

Доайенът на 49-ото Народно събрание и бивш председател на институцията Вежди Рашидов откри първото пленарно заседание с кворум от 235 депутати от 240-те избрани.

Очаквано, депутатът от ГЕРБ отново призова колегите си в залата за диалог в опит да бъде съставено редовно правителство след пет поредни парламентарни избори. Това бе и заветът му при откриването на 48-ия състав, но парламентарните силите тогава не успяха да стигнат до консесус и така България отново бе изправена пред вот. 

"Дълбоко вярвах, че разумът е необходимото нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Молих ви за него. За съжаление, днес отново се срещаме с омраза, с отказ за диалог. Само днес ние, живите, създаваме необходимото за бъдещето", каза той на колегите си. 

"Завършиха изборите - срещнах се с много хора, различни по характер, по позиции и професии, но еднакви в бедността. Те нямат големи изисквания към живота, освен страха от оцеляването. Забравени хора от политици и Бог, искаха елементарни неща от държавата като доктор за болките им, рейс до съседното населено място, лекарства, нормални пенсии", добави Рашидов.

И разказа за своя среща с избиратели в село Цар Калоян, където възрастен мъж молел просто да бъде построен път от селото до гробищата. "Бликнаха сълзи в очите ми", призна доайенът на парламента. 

И предупреди, че хората не желаят караниците, а стабилно правителство, което да гарантира спокойствието им, да върне надеждите и усмивките им.

"Останалото е омраза за сметка на хората", каза още Рашидов. И обърна внимание, че се намираме в Страстната седмица. "Не може ли 20 века по-късно да изградим общия ни път, а не да стоим встрани да чакаме някой да ни спаси", пита председателят в първия ден на 49-ото НС. 

"Моля ви, да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на добруването на българския народ и неговото бъдеще. Да оставим поне сълзите им чисти, а мъките им - откровени. Аз лично тези сълзи ще ги нося дълго. Желая ви ползотворна работа", многозначително завърши доайенът на НС. 

След което прикани депутатите да положат клетвите си върху листовете и да изслушат химна на България и ЕС. За пореден път представителите на "Възраждане" начело с Костя Копейкин отказаха да стоят прави, щом зазвуча първият акорд от Деветата симфония на Бетовен. 



Снимки: Агнес Методиева