Опит за палеж на сръбска църква в Северно Косово

Балкани
15:49 - 18 Април 2023
1172
Опит за палеж на сръбска църква в Северно Косово

Неидентифицирани лица са направили снощи опит за палеж на вратата на сръбската църква „Св. Пантелеймон“ в Призрен, Северно Косово, но огънят е изгасен навреме и няма големи материални щети или пострадали, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Сръбската правителствена служба за Косово определи инцидента като опит на „екстремистите на премиера на Косово Албин Курти“ да запалят сръбските светини.

„Снощи, около 23:09 ч., гражданин е забелязал пожар при вратата на църквата, реагирал е и е успял да го угаси без да останат материални щети“, пише в съобщение на косовската полиция.

Същото лице, което е подало сигнала, е заявило, че при църквата „Св. Пантелеймон“ непознат е опитал да запали входната врата. Полицаите са потвърдили, че се усеща мирис на бензин и е намерена изгоряла пластмасова бутилка.

Сръбската правителствена служба за Косово определи инцидента като опит на „екстремистите на Курти“ да запалят сръбските светини.

„Докато Албин Курти „честити“ на сърбите Великден, неговите екстремисти още на втория ден от най-големия сръбски празник палят нашите светини и това показва истинското отношение на правителството в Прищина към сърбите и техните храмове“, написа в официално съобщение Службата за Косово, цитирана от БТА.

Примерите, при които се застрашава животът на сърбите в Косово, имотите им и имотите на сръбската православна църква, стават все по-екстремни и показват ясната непоносимост към всичко сръбско, се посочва в изявлението на Сръбската правителствена служба за Косово.

„Още по-тревожно е, че очите на международната общност не виждат степента на заплаха към сръбския народ в Косово, и още повече, че дипломатите в Прищина представят това пространство като някакъв оазис на мира и религиозната толерантност, докато в действителност ситуацията на място почти всеки ден ги опровергава“, посочва още Сръбската правителствена служба за Косово.