Опитват да удължат примирието между Израел и "Хамас"

Свят
15:31 - 27 Ноември 2023
2081
Опитват да удължат примирието между Израел и "Хамас"

Катар, Египет, САЩ, Европейският съюз и Испания работят за удължаване на примирието между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа. Това съобщи министърът на външните работи на Палестинската автономия, предаде Ройтерс.

След като призова за трайно прекратяване на огъня, за да се избегне увеличаването на цивилни жертви, Рияд ал Малики заяви, че настоящото примирие може да бъде удължено с "един, два, три дни", но добави, че никой не знае с колко.

Ал Малики говори на пресконференция заедно с испанския министър на външните работи Хосе Мануел Албарес по време на форума на Съюза за Средиземноморието в Барселона.

По-рано и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел призова за удължаване на примирието в Ивицата Газа. "Паузата трябва да бъде удължена, да стане устойчива и дълготрайна, като същевременно се работи за политическо решение", заяви Борел в Барселона, в началото на срещата на междуправителствената организация "Средиземноморски съюз".

Израел е изправен пред нарастващ натиск да удължи временното примирие, договорена с посредничеството на Катар, Съединените щати и Египет, въпреки че лидерите на страната отхвърлят всякакви предложения за трайно спиране на офанзивата.

„Хамас” сигнализира за готовността си да удължи примирието, като източник на АФП заяви, че групировката е казала пред посредниците, че е готова да го удължи с "два до четири дни".

Днес е последният ден от договорената четиридневна пауза в сраженията.