Опозиционерът Дмитрий Муратов: Никой не знае кога лудият Влад ще натисне копчето

21 хил. административни и наказателни дела са образувани срещу руски граждани, които са се обявили против войната

Русия
12:08 - 30 Март 2023
1113
Опозиционерът Дмитрий Муратов: Никой не знае кога лудият Влад ще натисне копчето

"Две поколения са живели без заплаха от ядрена война, но този период приключи. Никой не знае дали Путин няма да натисне ядрения бутон", това каза журналистът Дмитрий Муратов пред Си Ен Ен. Муратов е главният редактор на вестник "Новая газета", който беше закрит от руските власти. 

От началото на руската инвазия в Украйна Москва често отправя шумни ядрени заплахи към света. 

 Преди няколко дни руският президент Владимир Путин обяви, че планира да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Тогава един от най-близките му сътрудници, Николай Патрушев, предупреди, че Русия разполага със "съвременно уникално оръжие, способно да унищожи всеки враг, включително и САЩ".

"Виждаме как държавната пропаганда подготвя хората да мислят, че ядрената война не е нещо лошо", казва журналисът.

Според Муратов в Русия ядрените оръжия се рекламират така, както се рекламира храната за домашни любимци. Той смята, че така се опитват да подготвят хората за ядрена война. 

"Те обявяват: "Имаме тази ракета, онази ракета, друг вид ракета". Говорят за насочване към Великобритания и Франция; за предизвикване на ядрено цунами, което да отмие Америка".

Дмитрий Муратов каза, че руснаците са облъчени от пропагандата. 

"В Русия тя е навсякъде - телевизионни канали, вестници, социални мрежи, те всички обслужват държавата идеология", заяви той. 

"Младите руснаци са добре образовани. Близо един милион вече напуснаха страната. Тези, които са останали, са категорично против войната в Украйна. Ако пропагандата спре, младото поколение ще има смелостта да проговори", категоричен е журналистът. 

По негови данни 21 хил. административни и наказателни дела са образувани срещу руски граждани, които са се обявили против войната. Мнозина активисти, цивилни и журналисти, които са изразили позицият против, са обявени за чуждестранни агенти. 

Дмитрий Муратов е носител на Нобелова награда за мир. През 2022 г. той я продаде на търг и дари парите за украинските деца, избягали от войната. 

Според него отношенията между Русия и Украйна никога няма да се оправят, а политическите репресии в страната му ще продължат.