Опозиционерът Роман Протасевич е под домашен арест

Свят
11:45 - 25 Юни 2021
1221
Опозиционерът Роман Протасевич е под домашен арест

Задържаният в Беларус опозиционен журналист Роман Протасевич и приятелката му рускиня София Сапега са под домашен арест. Родителите им са информирали руската служба на Би Би Си за това.

"Те все още са под пълен контрол на властите, никой не е оттеглил обвиненията срещу тях. Не ни се казва нищо за състоянието на Рома, за неговия статус", уточни бащата на журналиста Дмитрий.

По думите на бащата на Сапега Сергей Дудич тя живее сама в нает апартамент в Минск. В телефонен разговор с кореспондент на ТАСС той не е потвърдил, но и не опровергал информацията за поставянето на рускинята под домашен арест.

"Бих искал засега да оставя въпроса ви без коментар", отбелязал Дудич. Представители на защитата на Сапега също не са пожелали да говорят по тази тема.

Адвокатът на рускинята Антон Гашински в ефира на телевизия "Дождь" потвърди информацията за нейното преместване под домашен арест. Той добави, че тя може да се среща с родителите си, като те са обядвали в ресторант вчера.

Здравето на София Сапега е в ред, каза баща ѝ пред RT.

"Предния ден ни беше дадена възможност да се срещнем и да поговорим с нея без бдителния надзор на правоприлагащите органи, в неформална обстановка. Слава Богу, тя изглежда добре, здравето й е в ред", каза Дудич.

"Единственото нещо, което знам, е, че върху него няма електронна гривна", добави той. "Аз също съм обвързан с абонамент, така че не мога да разкривам много подробности".