Опозицията в БСП излезе с отчаян призив

Нинова водела битка за собственото си оцеляване, вместо да гради програмите за страната, винят я от "Социализъм XXI век"

Политика
13:07 - 16 Март 2023
2102
Опозицията в БСП излезе с отчаян призив

Опозицията в БСП в лицето на идейното крило "Социалисъм XXI век" излезе с поредна позиция преди изборите за нов състав на Народното събрание на 2 април в опит да вразуми ръководството на "Позитано" 20. 

"Тече втората седмица на петата за последните две години предизборна кампания. Оправдават се прогнозите за това, че тя ще премине вяло, няма да стане предпоставка за повишаване на избирателната активност и за пореден път няма да доведе до трайни и силни решения за излизане от кризите, в които се намираме вече толкова години", предупреждават опозиционерите на Корнелия Нинова. 

И добавят как всъщност всичко, което тя прави, е да води битки за собственото си оцеляване в политиката. 

"Надпреварата е за доказване на вярност към „евроатлантическите ценности“, а не за защита и развитие на традиционните и на важните за днешния и утрешния ден национални идеали и стремежи. Борбата е за привличане на подкрепа за референдуми за президентска република, за лева против еврото, за преместване или запазване на Паметника на Съветската армия, против „джендър идеологията“ и какво ли не още, а не за подкрепа на политики за решаване на демографските проблеми, за развитие на родното производство на храни, за гарантиране на енергийната ни сигурност, за постигане на ефективно здравеопазване и качествено образование, за преодоляване на дълбоките неравенства, спиране на обедняването и подобряване на живота на гражданите и много други", пишат огорчени от идейното течение в Столетницата. 

И отправят нова порция упреци срещу "Позитано" 20: 

"Съдържателно кампанията е построена върху отчета за огромните успехи, постигнати от партията по време на седеммесечното участие в правителството на четворната коалиция. Вместо заявяването, че в 49-то НС БСП ще бъде категорична опозиция на десните партии, кампанията се гради върху обещанията за продължаване на същата политика на дребни стъпки и върху стремежа тя отново  да е част от всяко, каквото и да е следващо управление, за да е „стълб“ и „гарант“ на неговата социална политика.

Формула, която неизбежно отрежда на БСП роля на съучастник и патерица в един или друг вариант на кабинет с прононсирана дясна ориентация, но гарантира на Нинова и обкръжението й възможността пак да се настанят в министерски кресла, независимо от цената, която ще бъде платена за това.

И още нещо много важно – свидетели сме на продължаващо поставяне на разделителни линии вътре и вън от партията, на създаване на опоненти, а не на градене на мостове и привличане на нови и  различни възрастови, професионални и социални групи в обществото. Преди, на и след заседанието на 50-ия конгрес на БСП на 11 февруари т.г., Корнелия Нинова и поддържащото я обкръжение разчистиха инакомислещите и опонентите вътре в партията, дадоха простор на обругаването  на „враговете с партиен билет“ и „предателите“ и не пожелаха да откликнат на призива за широко единение преди изборите на левите политически и обществени сили. Сега в кампанията те водят ожесточената битка с представителите на „Левицата!“, а не с тези на ГЕРБ, ПП-ДБ и другите десни партии". 

От "Социализъм XXI век", част от чиито създатели вече са изключени от БСП, смятат, че в 49-ото НС страната се нуждае от силна левица като парламентарно представителство, за да ревизира следните държавни елементи от политиката: 

-  да инициира промени в начините на производство, разпределение и преразпределение на благата;

-   борба за правото на работа като фундаментално човешко право, на достойна заплата и осигуровки в здравословна и безопасна среда;

- нова система на преразпределение на личните и корпоративните доходи чрез прогресивно данъчно облагане;

-  гарантиране на образование, здравеопазване, социална осигуреност, културен живот и условия за спорт по най-високите стандарти в страната на изпадналите в бедност и на социално изключваните;

-   развити системи за коопериране и колективно трудово договаряне;

-  местно самоуправление по волята на хората, а не „напазарувано“ от задкулисието.

"Да не позволим България да премине от досегашното дясно към следващо още по-дясно управление. Убедителната лява социалистическа алтернатива е желаната днес перспектива за страната. За нейното постигане е необходимо обединяването на всички леви хора. Политика, каквато сегашното ръководство не желае и не може да осъществи. Да го направим ние, социалистите и левите хора на България", призовават от крилото.