Опозицията в БСП се отказа от нов ляв проект : Другари, не е време за напускане

Политика
19:51 - 31 Януари 2022, Обновена на: 19:29 - 31 Януари 2022
5875
Опозицията в БСП се отказа от нов ляв проект: Другари, не е време за напускане

Опозицията в БСП в лицето на идейното течение "Социализъм XXI век", в което членуват лица като Георги Пирински, Валери Жаблянов, Димитър Дъбов и Велислава Дърева, излезе с позиция против масовото напускане на червени от редицията в партията. С призив: "Другари, днес не е време за напускане" от антиНинова крилото дърпат ръчната спирачка за обявеното преди седмица намерение да се създаде нов ляв проект, оглавен от отломки на Столетницата.

"Днес не е време за напускане, напротив – длъжни сме да продължим борбата за превръщането на БСП в лява социалистическа партия, носител на ясна социална алтернатива и катализатор на широко обединение около леви и демократични послания", убедени са социалистите.

Но не пропускат да критикуват изхода от последното заседание на конгреса:

"Вместо необходимия рестарт, заседанието на 50-ия Конгрес на БСП на 22 януари т.г. стана поредна крачка към тотален разпад. Лишено от каквито и да било политически документи и решения заседанието на конгреса бе опорочено от поредния унизителен епизод „оставка – оставам“ и изправи нашата 130-годишна партия на ръба на разцеплението. Рязко се засилиха и спекулациите за нова лява формация", пишат още те. 

И заявяват: "Ние от Идейно-политическото обединение в БСП Платформа „Социализъм на ХХІ век“ категорично се противопоставяме на ликвидаторския курс на ръководството начело с К. Нинова за превръщането на БСП в котерия за лично облагодетелстване на ограничен кръг подгласници! Днес на страната е нужна авторитетна и силна БСП, с нови програмни послания и възстановено демократично единство, способна да даде импулс за широко ляво обединение на формации и движения в полза на социалната алтернатива за България!"

Ето и разбора на червените за процесите в партията:

За морала

В доклада от 22-ри ни бе заявено, че „сме изправени пред предизвикателството да покажем нов морален образ на БСП, … който да скъса със задкулисието, с употребата на властта за лични цели“. Конгресът обаче претърпя пълен крах с разиграния спектакъл и отказ на Нинова да се яви на пряк избор за председател, след като само няколко часа по-рано призова за такъв като най-висш израз на демократичност! Оставката на председателя на БСП е факт и никакви конгресни решения не могат да го отменят или обезсилят. Достойнството и моралът изискват Нинова незабавно да освободи поста и да спази Устава на БСП.

За дневния ред на обществото

Ръководството на конгреса отказа да предостави на делегатите проекта за политическа резолюция, внесен от делегати, представители на Платформа „Социализъм на ХХІ век“, озаглавена „За идеен и политически рестарт на БСП и на българската левица“, в която включихме и редица предложения на други делегати. Безпардонният отказ за отговорна дискусия остави без политически решения най-острите актуални въпроси на България днес: застрашително разтварящата се ножица между цени и доходи; икономическата ситуация и състоянието на финансите; защитата на Конституцията и парламентарната република; регулаторните органи и необходимите законодателни промени; евроинтеграцията на Република Северна Македония и правата на гражданите с българско самосъзнание, българското духовно и материално наследство; както и съвсем не на последно място - необходимостта от нова политика за траен мир и колективна сигурност в Европа и за подобряване на отношенията с Руската федерация.

За нова програма

В доклада на Нинова от 22-ри се твърди, че се били  провели дискусии, на базата на които била започнала работа по нова програма и предстояло тя да се активизира – грубо преиначаване на истината! Идейните звена на Националния съвет са изпразнени от кадри и от каквато и да било дейност! Очевидно, по подобие на мъртвородената „Визия за България“, отново ще бъдем „ощастливени“ с трактат, съчинен незнайно къде и от кого, далеч от изконните ценности и идеи на демократичния социализъм, но „компетентни“ по разбиранията на Нинова!

Спешно се нуждаем от обрат за възстановяване и разширяване на загубеното доверие и позиции на БСП в средите на ляво и демократично настроените избиратели, ако искаме да се представим достойно на местните избори през 2023 г. С настоящото ръководство, останало сляпо и глухо за личната си отговорност за катастрофалните изборни загуби през 2021 г., както и в състояние на полуразпад на организациите по места, подобен обрат е невъзможен!

Затова сега всички социалисти и симпатизанти по места трябва да се обединяват за изграждането на леви платформи за изборите, които да заявят категорична воля за изкореняване на корупцията и задкулисието в местните органи на самоуправление; да предложат конкретни решения за лява местна политика; да излъчат за листите на БСП честни и компетентни кандидати и категорично да отхвърлят опитите за налагане „отгоре“ на компрометирани и провалили се лица.