Опозицията в БСП се отказа от преврат

Политика
15:05 - 03 Септември 2020
5413
Опозицията в БСП се отказа от преврат

Опозицията на Корнелия Нинова в БСП се е отказала да свиква заседание на Националния съвет в петък, 4 септември, научи Lupa.bg. Опонентите на настоящия председател вече два пъти се опитаха да съберат кворум за партийния форум, но претърпяха провал.

„Станишев, Краси Янков, Гергов, Миков, Дъбов и сие явно се притесниха, че за трети път ще претърпят фиаско, затова предпочетоха да не поемат този риск”, коментираха пред Lupa.bg техни съпартийци. От "Позитано" 20 твърдят, че сред червения електорат нещата са "фифти-фифти", но все пак преобладават настроенията в полза на Корнелия. 

4-ти септември беше последната възможна дата за червените опозиционери да спрат прекия избор на председател в БСП и да променят устава така, че конгресът да избира лидер на столетницата.

Те дори имаха планове в дневния ред на заседанието да бъде включена точка: изключване от партията на председателя в оставка Корнелия Нинова и на временния председател Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев седми мандат.

Георги Гергов пръв повдигна темата за изключването на Нинова, и то навръх рождения ден на Бойко Борисов – 13-ти юни. Тогава той отсече: "Нинова трябва да си ходи, вредна е за партията и държавата". По-късно същата теза застъпи и Георги Божинов - "Тя няма място в нашата партия".

Въпреки загубените битки досега обаче опонентите на Корнелия не са се отказали от войната. Очаква се веднага след прекия избор за председател на БСП на 12 септември най-върлите опозиционери да поискат касиране на партийния вот.