Опозицията в Северна Македония излиза на протест срещу България

Актуални новини
15:11 - 07 Юни 2021
2408
Опозицията в Северна Македония излиза на протест срещу България

ВМРО-ДПМНЕ информира, че във вторник от 15:00 до 17:00 часа местно време (16:00 до 18:00 часа българско време) в Скопие и още десет града ще организира предупредителен протест, с който ще поиска от правителството да публикува документа - т.нар. „Пътна карта“, която, както беше казано на брифинга на партията, се договаря със София от премиера на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев и специалния пратеник на правителството за България Владо Бучковски, пише македонското електронно издание “МКД“.

На брифинга е било казано, че ВМРО-ДПМНЕ се съмнява, че Заев и Бучковски, в процеса на преговори за преодоляване на ветото, наложено от България за започване на преговорите на РСМ с ЕС, са се съгласили въпросите за идентичността, езика, историята и културата да станат част от главите за преговори с ЕС, което означава, че проблемът между РСМ и България ще се измести между РСМ и ЕС, според опозицията.

Партията казва, че ако искането относно публикуване на "Пътната карта" не бъде прието, ще бъдат организирани други още по-големи протести, както и поредица от други дейности, организирани от ВМРО-ДПМНЕ.

"Става въпрос за тревожна информация, която идва до партията и за която искаме обществеността да бъде редовно информирана", казват от централата на ВМРО-ДПМНЕ.