Опозицията зове за разширяване на стачките в Беларус

Повече от 6700 протестиращи пък бяха задържани, а трима души загинаха

Свят
11:21 - 21 Август 2020
1162
Опозицията зове за разширяване на стачките в Беларус

Бившият кандидат за президент на Беларус от опозицията Светлана Тихановская призова протестите в страната да продължат и да се разширят стачките с настояване за повторни избори, съобщава "Спутник".

Във видео, заснето от Литва, Тихановская се обърна към работниците от няколко големи промишлени предприятия в страната, заявявайки, че те са "символът на новия, свободен Беларус" и че бъдещето на нацията зависи от тяхното единство и решимост.

Моля ви да продължите и да разширите стачките, настоя Тихановская и добави, че целта е освобождаването на политическите затворници и провеждането на нови президентски избори.

Беларус е обхванат от масови протести от 9 август заради резултатите от президентския вот, според които победител е досегашният държавен глава Александър Лукашенко.

Според официално изнесените данни Лукашенко е получил 80,1% от гласовете, следван от Тихановская от опозицията с 10,12%.

В първите дни на протести органите на реда използваха сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу демонстрантите. Стотици души бяха ранени, от които над 150 униформени. Повече от 6700 протестиращи пък бяха задържани, а трима души загинаха.

След това органите на реда престанаха да използват сила, за да разпръскват демонстрантите, но протестите продължиха по улиците. Няколко телевизии и промишлени предприятия обявиха стачка.

Опозицията в Беларус оспорва резултатите от изборите и настоява те да се проведат повторно. Искането обаче беше категорично отхвърлено от Лукашенко.