Опозицята на Нинова си направи собствено обединение

"Бузлуджанци" събира недоволните от червената лидерка, ще възродяват идеята на социализма

Политика
12:40 - 23 Март 2024
7261
Опозицята на Нинова си направи собствено обединение

Ново политическо крило, опозиционно настроено срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, беше обявено днес. Това стана на среща под надслова "За бъдещето на БСП и лявото", свикана от софийската организация на партията, с която Нинова отдавна враждува.

Шефът на столичните социалисти Иван Таков обяви, че днес се поставят основите на вътрешно обединение в БСП, което ще се нарича „Бузлуджанци“ и ще работи за възраждането на партията, като няма да се съобразява с партийното ръководство на "Позитано" 20.

Напрежението в столетницата расте от местните избори насам. Тогава БСП-София се коалира с отцепниците от партията, обединени в коалицията "Левицата", за да издигнат заедно за кандидат-кмет на столицата Ваня Григорова. Това стана през главата на Нинова. Стигна се до открит конфликт, когато столичните социалисти подкрепиха избора на председател на Столичния общински съвет от ПП-ДБ, както и участваха в разпределението на комисиите в съвета. Соцлидерът ги обвини, че са се продали на сглобката, и предизвика избори за ново ръководство на БСП-София. Вътрешната опозиция отвърна на удара - около 50 членове на Националния съвет на БСП (почти една трета от състава на съвета - бел.а.) се обявиха за ново ръководство на столетницата.

На днешната среща присъстваха редица известни фигури на БСП - Кирил Добрев, основният съперник на Нинова, когото тя изключи от партията; бившите председатели на БСП Сергей Станишев и Георги Първанов, напусналата партията Мая Манолова, както и Ваня Григорова. Първанов и Манолова представляват "Левицата", където са се сплотили изключените и напусналите БСП. Това показа, че вътрешната опозиция продължава да работи в тясно сътрудничество с външните опоненти на Нинова вляво.