Оправдаха Даниел Машев, който отряза главата на майка си в Пазарджик

42-годишният мъж е невменяем

Топ
16:48 - 22 Февруари 2024
2500
Оправдаха Даниел Машев, който отряза главата на майка си в Пазарджик

42-годишният Даниел Машев от Пазарджик, който на 30 септември 2022 г. уби майка си Емилия, е невменяем и не може да носи наказателна отговорност. Това показа и допълнителната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза, назначена от Апелативния съд в Пловдив, пред който Машев обжалва доживотната си присъда, прочетена от първата инстанция.  

"Той страда от психическо разстройство, което се отличава с продължително разстройство на съзнанието. Било е така и към момента на обсъжданото деяние, Машев не е разбирал свойството и значението на постъпките си и не е могъл да ги ръководи", обясни д-р Маргарита Панова. Мъжът е взимал наркотици в дълги периоди от своя живот, но според вещите лица психичните му проблеми не се дължат само на употребата на дрога. "Дори и в затвора,  в среда, в която не е под хроничното въздействие на наркотични вещества, той се е държал по начин, който го прави опасен за себе си. Затова е бил изпратен на принудително лечение в психиатричната болница към затвора в Ловеч", допълни д-р Райна Димитрова.

Състоянието на Машев обаче било такова, че от психиатрията в Ловеч изпратили писмо до затвора в Пазарджик, че той трябва да бъде лекуван в специализирана държавна болница.

При тази експертиза прокурорът по делото Светлозар Лазаров заяви, че няма друг изход от делото, освен Машев да бъде оправдан като човек, който не може да носи наказателна отговорност. Адвокатът на Машев Кирил Александров се съгласи и добави, че клиентът му трябва да бъде лекуван принудително. 

На 30 септември 2022 г. Даниел Машев уби майка си Емилия, като й ударил шамар, после я пробол с нож и накрая отрязал главата й със сатър. След това той увил главата в чаршаф и напуснал жилището. На стълбите срещнал баща си, като криел ръце зад гърба си. След това изчезнал и бил задържан по-късно в пазарджишкото село Ляхово. Бащата Костадин Машев открил в апартамента обезглавеното тяло на жена си.