Оправдаха Мила Георгиева и сина й Мартин Джито

Новини
14:11 - 08 Май 2024
2536
Оправдаха Мила Георгиева и сина й Мартин Джито

Поредна група за поръчкови убийства е оправдана от съда преди 2 седмици, показа проверка на “24 часа”. Това са известната в близкото минало бизнесдама Мила Георгиева, която беше обвинена като лидер на бандата, синът ѝ Мартин Джито, родният ѝ брат Ангел, доведеният Максим Кулишев, бившият ѝ съпруг Михаил Георгиев, Георги Божилов-Жоро Тениса, ексбаретата Мирослав Стоянов и още двама мъже.

Роднините бяха обвинени за поръчкови убийства, палежи, пране на пари и разпространение на дрога. Бяха арестувани шумно през януари 2015 г., когато тежковъоръжени полицаи нахлуха в къщата на Мила Георгиева в кв. “Бояна”. Това беше втори арест за нея. През 2012 г. я задържаха за ДДС измами, но не е известно да има дело по случая.

Синът ѝ Мартин Георгиев-Джито не беше открит и го обявиха за издирване с Интерпол. 3 г. по-късно той сам се предаде в ГДБОП. Тогава се оказа, че никой не го е търсил и младежът си бил в България.

При акцията бяха намерени и малки количества марихуана. В нощното шкафче на брата на Мила Георгиева Ангел е намерен 1 г марихуана, а в хладилника на Максим Кулишев са открити 150 г. Това е единственото наказание по мегаделото. Кулишев е наказан с условна присъда за притежанието на дрогата, която той твърди, че му помагала за лечението на няколко болести.

Мартин Георгиев беше издирван 3 г. с Интерпол.От 2015 г. насам обвиненията срещу роднините и приятелите падаха едно по едно. Първо бяха тези за убийства.

В началото Мартин Джито и Мила Георгиева бяха арестувани за поръчителство на три атентата - нито един от тях успешен. ”Първият е срещу Тихомир Дочев-Мравката, оправдан за убийството на Бай Миле. Джипът му е обстрелван с гранатомет в “Бояна”. Вторият е срещу Георги Семерджиев-Жоро Шопа, който беше мишена на наемник пред хотела си в кв. “Лозенец”. Третият е срещу Радостин Бързанов-Радо Слънцето, известен като член на Бандата на Чуковете, който беше съден и оправдан за наркоразпространение.

Показанията на анонимни свидетели не стигнаха за доказване на обвиненията. След това отпаднаха останалите, а накрая всички отговаряха пред специализирания наказателен съд само по обвинения за организирана престъпна група.

5 г. след внасянето на делото във вече закрития спецсъд, всички са оправдани. Един от тях е Георги Божилов, известен като Жоро Тениса. Според анонимни свидетели той трябвало да търси канали за трафик на кокаин към Гърция. Нищо от това обаче не е доказано.

Георги Божилов беше задържан при акцията срещу Васил Божков в началото на 2020 г. като негов приближен, но го пуснаха без обвинение. Той е подсъдим и по друго шумно дело, свързано с разстреляния лобист в съдебната власт Мартин Божанов-Нотариуса. То е за лихварство и още е на първа инстанция. Стана известно с филма на Антикорупционния фонд, където Нотариуса иска от Ивайла Бакалова 100 хил. евро, за да бъде освободен от ареста съпругът ѝ Веселин Денков, който също е подсъдим.

След два ареста и една оправдателна присъда Мила Георгиева е подсъдима и в Румъния, заедно с Иван Танев-Универсалния, който е син на бившия земеделски министър Георги Танев. Двамата и други българи са обвинени по дело за измама с евросредства по програма за храни за бедни. Според румънската прокуратура контролирали дружеството, което сключило договор за доставка на 36 хил. тона брашно, платено му е, но пристигнала само 30% от стоката. Парите потънали в кипърски офшорки.