Оправдаха обвиняемия за убийството на бизнесмена Стоянов

Новини
14:22 - 10 Март 2020
1936
Оправдаха обвиняемия за убийството на бизнесмена Стоянов

Апелативен съд - Варна в открито заседание произнесе оправдателна присъда по делото за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

Съдът призна за невинен Нено Стоянов по обвинението, че след като е бил подбуден от Станислав Михайлов, е подбудил и подпомогнал Стоян Петров и Манол Х. да отвлекат Стоян Стоянов в Бургас. Целта е била противозаконно да го лишат от свобода, а извършителите са били въоръжени. Деянието е извършено от две лица и с користна цел. Нено Стоянов беше оправдан и по второто обвинение – за предумишленото убийство на Стоян Стоянов, в същото си качество и при същите съучастници. Отменена бе присъдата му в гражданско-осъдителната част – да заплати в полза на гражданските ищци претърпените имуществени и неимуществени вреди. Апелативният съд измени в осъдителната част присъдите на Стоян Петров, Станислав Михайлов, Стоян Колев. Съдебният състав ги оправда по обвинението, че отвличането и убийството са извършени в съучастие с Нено С. Потвърдена в останалата част бе присъдата на Бургаския окръжен съд относно оправдаването на Галин Костов и осъждането на Стоян Колев, Стоян Петров и Станислав Михайлов.

Един от подсъдимите – Станислав Михайлов не се яви и пред тази инстанция. Той е в неизвестност, издирването му не е дало резултат и делото отново се гледа задочно, в негово отсъствие

 
През октомври миналата година тричленен състав на върховния касационен съд върна на Апелативния съд във Варна делото за отвличането и убийството на управителя на дружеството "Гранити" Стоян Стоянов.ВКС констатира пороци още при доказателствената дейност на контролирания съд, като са допуснати процесуални нарушения при формиране на изводите, както и няма мотиви на съдебния акт.

"Присъдата следва да бъде отменена изцяло, по отношение на всички подсъдими. Не е възможно да се извърши преценка за правилното приложение на материалния закон при ненадеждна доказателствена основа" - категорични са върховните съдии.

Припомняме, че престъплението бе извършено през 2008 година, когато бургаският бизнесмен изчезна в нощта срещу 6 март. По случая първите арести бяха ивършени няколко месеца по-късно, като нямаше информация да е искан откуп. Трупът на Стоянов бе открит едва през есента на 2009 година.

Обвиняеми по процеса за неговото убийство са Станислав Михайлов, който е в неизвестност от 2008 година, Галин Костов, Нено Стоянов, Стоян Колев и Стоян Петров. Още при първите задържания бе обявено, че един от физическите извършители на убийството също вече не е между живите, а като мотив бе сочен сблъсък на интереси за атрактивен терен.

В решението, вече отменено от ВКС, варненският съдебен изпълнител Галин Костов, сочен като един от поръчителите на убийството на Стоянов, бе оневинен по всички обвинения. Стоян Петров получи присъда от 20 години "лишаване от свобода" като физически извършител на убийството, същата присъда получи и бившият директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов, сочен като поръчител на деянието. Стоян Колев и Нено Стоянов получиха присъди съответно от по 18 и 17 години "лишаване от свобода" като съучастници в извършването на престъплението.Обжалването на решението се атакува включително и оправдателната присъда, освен обжалването от страна на Стоян Колев, Стоян Петров и Станислав Михайлов.