Оправдаха шефка на СИК заради "пикльо"

Анета Георгиева обидила кандидат-депутат през ноември

Новини
21:22 - 22 Май 2022
4714
Оправдаха шефка на СИК заради "пикльо"

"Ти кой си бе, ти си един пикльо, изчезни от тук, излез веднага, иначе аз ще дойда да те изритам!" - за тези думи шефката на 55-а секционна избирателна комисия в Асеновград Анета Георгиева получи оправдателна присъда. Изрекла ги към кандидат-депутата от ДПС Селин Емин на последните избори на 14 ноември м.г.

Обиден публично, той завел дело срещу нея. Асеновградският съд обаче не се произнесе в негова полза заради фактологията по случая.

Около 10 часа в изборния ден в секцията влязла възрастна жена да гласува, с нея бил младеж, който се представил за придружител. Нямал обаче лична карта, за да бъде установено кой е той и председателката на комисията завела жената до машината за гласуване. Там станало ясно, че избирателката не вижда, а и не знае български език. Тогава придружителят й поискал да гласува вместо нея и в комисията възникнало напрежение, защото нямало точни методически указания какво да се прави в такъв нетипичен казус.

В това време в секцията влязъл Селим Емин. Никой не знаел, че е кандидат за народен представител. Не носел и бадж.
Шефката на СИК го попитала кой е той, че да се намесва. Емин обаче започнал да дава указания на председателка и да настоява, че незрящата жена трябва да гласува. Георгиева го помолила да напусне класната стая, но той й казал: „Сега ще видите кой съм аз“ и започнал да набира непознат номер, както и грубо да бута слушалката към лицето на Георгиева и да й нарежда да говори с човека отсреща. В този момента тя се подразнила много и произнесла цитираните думи.

При това положение съдът намира, че макар и формално Анета Георгиева да е реализирала състава на престъплението обида, тя трябва да е обявена за невинна, както заради действията на Селим Емин преди това, така и заради ниската обществена опасност на случилото се.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Пловдив.