ОПРОВЕРЖЕНИЕ във връзка с публикацията „Първо в Lupa.bg: Десетки пострадали от заледените тротоари пред големите вериги"

Общество
10:28 - 30 Януари 2024
3012
ОПРОВЕРЖЕНИЕ във връзка с публикацията „Първо в Lupa.bg: Десетки пострадали от заледените тротоари пред големите вериги"

Опровержение във връзка с публикацията „Първо в Lupa.bg: Десетки пострадали от заледените тротоари пред големите вериги (СНИМКИ)“, в www.lupa.bg от 22.01.2024 г.

От името на издателя „Ню Медиа Уеб“ ЕООД и редакционния екип на www.lupa.bg бихме искали да поднесем своите извинения на читателите по повод неверните и уронващи престижа на „Лидл България ЕООД енд Ко“ КД твърдения в „Първо в Lupa.bg: Десетки пострадали от заледените тротоари пред големите вериги (СНИМКИ)“,.

В статията нашите автори посочват, че:

-       „Шефовете на магазините не организират чистенето на пешеходните зони, хора се пребиват един след друг“;

-       „Вече няколко дни България е скована от студ и сняг, но шефовете на големите вериги магазини не се вълнуват от това и изобщо не чистят тротоарите, които принадлежат към собствеността.“

Към статията е приложена и снимка, която по ясен и недвусмислен начин препраща към търговската верига магазини Лидл България.

След публикуването на статията, от Лидл България се свързаха с редакцията на Lupa.bg и предоставиха следната информация:

1.    Тротоарите, за чиято поддръжка се твърди, че е отговорност на собственика на магазин в близост, всъщност са общинска собственост и като такава за тяхната поддръжка пряко отговаря общината.

2.    Териториите, за поддръжката на които Лидл България носи отговорност, се почистват своевременно и ефикасно с оглед предотвратяване на инциденти.

Отговорно заявяваме, че в публикувания материал сме допуснали разгласяването на манипулативни твърдения, които почиват на неназовани и непроверени източници на информация, както и че не сме извършили необходимата проверка на цитираните данни и не сме потърсили становището на Лидл България. Наясно сме, че този подход е в разрез с добрите журналистически практики и по този начин заблуждава читателите, създава неверни представи за Лидл България и злепоставя и накърнява доброто име и репутация на компанията.

През годините Лидл България се е доказала като отговорна и прозрачна компания, значим инвеститор и честен данъкоплатец, доверен партньор на българските производители и коректен работодател.

Публикуваме това опровержение, осъзнавайки своята отговорност като медия, която влияе върху формирането на общественото мнение и нагласи.