Оптимистично: Изписан първият излекуван от Covid-19 в Стара Загора

Мъжът е на 61 и е от Казанлък

Топ
15:12 - 05 Април 2020
1324
Оптимистично: Изписан първият излекуван от Covid-19 в Стара Загора

Първият заразен с коронавирус пациент от област Стара Загора - мъж на 61 години от Казанлък, се оказа и първият излекуван от заразата в областта. След лечение в Инфекциозната клиника на Университетската болница и 2 отрицателни проби за COVID-19 човекът е изписан и ще остане още 28 дни под карантина в дома си. Той се завърна от Франция, където пребивава със съпругата си от 20 години, и се оказа заразен с болестта.

Общо 7 души с доказано заболяване коронавирус са приети в Университетската болница в Стара Загора, като един от тях вече е изписан, а друг - възрастен мъж на 81 години с тежък диабет, почина, обобщи днес на пресконференция, проведена онлайн, директорът на лечебното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев.

Мъж на 69 години от близкото до село Малка Верея, който неотдавна се завърнал от Англия, е с положителна проба за коронавирус в болницата. Двама негови близки от селото, с които той имал контакт, също са положителни, но те остават за домашно лечение, тъй като нямали никакви симптоми, които да налагат тяхната хоспитализация.

Сред приетите в болницата с положителна проба за COVID-19 обаче е 35-годишен лекар-анестезиолог от Стара Загора, който неотдавна се прибрал от Англия, където работи, и се самоизолирал. През нощта срещу събота обаче вдигнал 40 градуса температура и потърсил лекарска помощ. В момента състоянието му е задоволително.

Изследван е персоналът, който е бил контактен с първите трима пациенти с коронавирус в болницата, част от екипите на Спешно приемно отделение, както и целият екип на Ендокринологичната клиника, в която двама диабетици се оказаха и с COVID-19. Всички проби са отрицателни, стана ясно още от думите на професор Йовчев.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Станимир Станков обясни, че в момента в областта 247 души са поставени под домашна карантина. Общият им брой досега е 832-ма, като повечето вече са извън 14-дневния срок.

От думите на проф. Йовчев стана ясно още, че в старозагорската УМБАЛ разполагат с 9 респираторни апарата, както и 21 анестезиологични, които могат да извършват същата дейност. Още три респиратора се очакват в началото на новата седмица.

Професорът увери, че всички, дошли в лечебното заведение с оплаквания, няма да бъдат върнати. Има осигурени достатъчно бързи тестове за тези, които се притесняват, достатъчни са и PCR-тестовете. Досега с тях са изследвани 147 души, други над 100 - с бързи тестове. Очаква се доставката на още 500 PCR-теста.