Оранжев и жълт код за опасни жеги в България

Актуални новини
07:42 - 12 Август 2019
4258
Оранжев и жълт код за опасни жеги в България

Жълт и оранжев код за опасно горещо време е в сила в понеделник за общо 24 области в България. На някои места в страната се очаква температурите да надхвърлят 38 градуса. Оранжев код заради горещините е обявен в област Благоевград. Жълт код за високи температури е в сила за 23 области на страната. Изключение са областите Смолян, Добрич, Варна и Бургас. В Бургаско обаче се очаква силно вълнение.

Максималните температури в страната ще бъдат между 33° и 38°, по-ниски - около 30°, по Черноморието. Над Черноморието ще е слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 28°-30°. Температурата на морската вода е 26°-27°, по-ниска – 24-25° е на север от нос Калиакра. Вълнението на морето ще е 3, на юг от Бургас - 4 бала.

Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Топло време с максимална температура на височина 1200 метра – около 28°, на 2000 метра – около 21°.

Във вторник и сряда ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са между 34° и 39°, по-ниски, около 30°, по Черноморието. Привечер в сряда над северозападните райони ще се заоблачи.

В четвъртък над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. В отделни райони са възможни и по-интензивни явления. Очакват се и градушки. С до умерен северозападен през деня ще започне да нахлува хладен въздух и температурите ще се понижават, но все още в Югоизточна България ще е горещо. Атмосферното налягане е по-високо от средното за август - слабо ще се понижи.


За горещите дни лекарите правят следните препоръки:
 
- по възможност да не излизаме навън, особено в часовете между 11 и 18 ч., и особено за хора, страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и за възрастни хора и малки деца;
 
- да не се забравят слънцезащитните кремове, дори когато се ходи на работа;
 
- навън да се излиза със слънчева шапка на главата;
 
- да се облечем с незапарващи, светли, леки дрехи, и отворени обувки.
 
- да пием много вода, по възможност да си носим литър и половина вода с нас;.
 
- да ядем повече плодове и зеленчуци – възстановяват по-бързо водата в организма, отколкото месата и хлебните изделия; 
 
- да избягваме обилна трапеза, да не пием твърд алкохол в жегата, освен по една бира, защото има риск от получаване на топлинен удар; 
 
- да не сменяме рязко температурите – от помещения с климатик към слънчево място: амплитудите може да стигнат и до над 20 градуса, което е противопоказно.