Оранжев код за високи температури в 6 области днес

Oчаква се захлаждане в края на седмицата

Новини
08:35 - 03 Август 2023
5119
Оранжев код за високи температури в 6 области днес

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за четвъртък, 3 август, предупреждение от втора степен – оранжев код, за високи температури до 39-40 градуса в шест области у нас и от първа степен – жълт код, за температури до 35-38 градуса в останалата част на страната.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Най-високи температури днес се очакват в областите Русе, Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Стара Загора и Ямбол. В София температурата ще е около 35 градуса.

През деня ще духа слаб южен, след обяд в Източна България до умерен югоизточен вятър.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 24°-25°, на север от нос Калиакра 20°-21°, а около Шабла - отново около 17°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В планините времето ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 28°, на 2000 метра - около 22°.

В петък и събота ще бъде слънчево и горещо, с максимални температури на отделни места в низините до около 40°. Вятърът ще е от изток, слаб до умерен, през втория ден в много райони ще се усили.

В събота привечер, под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт, над Западна България въздушната маса ще се лабилизира. Ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и усилване на вятъра, в отделни райони явленията ще са интензивни, очакват се и градушки.

През нощта срещу неделя и в неделя студеният атмосферен фронт ще премине през страната. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места от запад на изток ще има краткотрайни, локално интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Температурите в западната половина от страната значително ще се понижат и преобладаващите максимални там ще бъдат между 23° и 28°, докато в Югоизточна България ще е все още горещо с температури на места до 34°-36°.

В понеделник ще бъде предимно слънчево, с повече облачност над планините, все още ветровито, с тенденция вятърът да започне да отслабва. Максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 27° и 32°, предава БНТ.