Орбан: Да говорим с Русия, стига сме слушали Вашинтон!

Унгарският премиер се срещна с бившия президент Доналд Тръмп в неговото имение Мар-а-Лаго във Флорида

Топ
09:35 - 19 Юли 2024
1993
Орбан: Да говорим с Русия, стига сме слушали Вашинтон!

Унгарският премиер Виктор Орбан осъди политиката на САЩ към Украйна, наричана от него "провоенна", която Европа копирала, и призова за по-активна роля на ЕС, тъй като Украйна и Русия нямало сами да предприемат инициативи за прекратяване на огъня.

Орбан публикува на сайта си 10 точки, за които твърди, че са писмото, изпратено до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел след посещенията му в Украйна, Русия, Китай и САЩ. Вижда се само едно писмо, макар испанският вестник "Ел Паис", който написа, че разполага с документа, да говореше за "два доклада", изпратени в Брюксел.

В него той разказва впечатленията си от т. нар. мисия за мир. Това, по думите му, е опит за постигане на споразумение за прекратяване на войната в Украйна.

Въпреки нескритите симпатии на Тръмп, Орбан не отправя открито предложение да се работи с политик в САЩ, различен от настоящия президент (който иначе дори не е споменат поименно), но предлага обсъждане на три конкретни точки:

диалог на високо ниво за Китай за следващата мирна конференция;

възстановяване на преките линии за дипломатическа комуникация с Русия;

начало на "координирана политическа офанзива" към Глобалния юг, чието разбиране Европа загубила, а трансатлантическата общност се оказала изолирана.

Пътуванията на Орбан, несъгласувани с ЕС въпреки поетата от Унгария роля на ротационен председател на Съвета, накараха някои правителства да обмислят бойкот на предстоящите неформални срещи в Будапеща. Еврокомисията реши, че няма да праща на тях комисари.

По време на пътуването Орбан също така се срещна с бившия президент Доналд Тръмп в неговото имение Мар-а-Лаго във Флорида и нарича "вероятен" сценария, при който след победата си на президентските избори Тръмп би действал като "посредник за мир".