Орбан: ЕС се нуждае от Балканите повече, отколкото те от него

Балкани
13:51 - 22 Юни 2023
1808
Орбан: ЕС се нуждае от Балканите повече, отколкото те от него

Премиерът на Унгария Виктор Орбан каза днес на съвместна пресконференция с председателката на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо в Сараево, че Европейският съюз се нуждае от Балканите и Унгария подкрепя членството на Босна, съобщи регионалната телевизия Ен1.

“Може би звучи странно, но ЕС се нуждае от Балканите и Босна и Херцеговина повече, отколкото те се нуждаят от ЕС. Каквото и да казва Брюксел, ние сме за скорошно членство на Босна в ЕС”, каза Орбан.

Той подчерта, че Европа има нужда от промяна, от нови сътрудници и нова динамика.

“Унгария уважава политическите планове на Босна и Херцеговина и се стреми към най-добри икономически отношения”, отбеляза още той.

Крищо подчерта, че Босна е благодарна на Унгария за подкрепата.

“Благодарни сме на Унгария, която ни подкрепя по пътя ни. Искаме по европейския си път да имаме добро сътрудничество, да укрепваме отношенията си и се надявам, че това посещение ще допринесе за това”, посочи тя.

Двамата са разговаряли и за актуалната политическа ситуация, двустранните отношения, както и за приоритетите в дневния ред на двете държави.

Унгарският премиер ще се срещне днес и с членовете на председателството на Босна и Херцеговина, както и с премиера на Федерация Босна и Херцеговина (Мюсюлманско-хърватската федерация) Нермин Никшич. В Баня Лука Орбан ще се срещне с президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик.