Орбан иска да не се бърза с членството на Украйна в ЕС

Украйна
11:21 - 29 Септември 2023
1720
Орбан иска да не се бърза с членството на Украйна в ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан каза в петък, че ще трябва да се отговори на "много трудни въпроси", преди Европейският съюз дори да започне преговори за членство с Украйна.

Страните от ЕС трябва да решат през декември дали да позволят на Украйна да започне преговори за присъединяване, което ще изисква единодушната подкрепа на всички 27 членки. Дипломати казаха, че Унгария може да бъде пречка .

"Не можем да избегнем въпроса - кога през есента ще имаме преговори в Брюксел за бъдещето на Украйна - дали наистина можем сериозно да обмислим членство на дадена страна, да започнем преговори за присъединяване с държава, която е във война", каза Орбан пред държавата радио.

"Не знаем колко голяма е територията на тази страна, тъй като войната все още продължава, не знаем колко е голямо населението й, тъй като те бягат... да приемеш държава в ЕС, без да знаеш нейните параметри, това би било безпрецедентно.

"Така че мисля, че трябва да отговорим на много дълги и трудни въпроси, докато стигнем до действителното решение за започване на преговори за присъединяване", каза той.

Орбан поддържа по-топли връзки с Москва за разлика от много от колегите си от ЕС и многократно е спорил с Киев, включително за правото на етническите унгарци да учат на родния си език, след като Украйна прие закон от 2017 г., ограничаващ използването на малцинствени езици в училищата.

Орбан каза пред парламента в понеделник, че Унгария няма да подкрепи Украйна по никакъв въпрос в международните отношения, докато езиковите права на етническите унгарци там не бъдат възстановени.

Унгария е член на НАТО и се противопоставя на нахлуването на Русия в Украйна. Унгария отказа да изпрати оръжие на Украйна, но приветства украинските бежанци, бягащи от войната.