Орбан иска ЕС да намали наполовина милиардите за Украйна

Украйна
11:56 - 04 Октомври 2023
1691
Орбан иска ЕС да намали наполовина милиардите за Украйна

Унгария предложи да се намали наполовина пакетът европейско финансиране за Украйна, който е на стойност 50 млрд. евро. Премиерът Виктор Орбан настоява той да стане 25 млрд. евро, съобщи  Блумбърг на 3 октомври.

Будапеща заяви, че отпускането на допълнителните 25 млрд. евро може да бъде преразгледано по средата на цикъла на изплащане на средствата за 2024-2027 г., съобщават за Блумбърг източници, запознати с темата.

Предложението добавя още тежест към опасенията, че международната подкрепа за Киев може да отслабне след решението на американските законодатели да премахнат помощта за Украйна от временния законопроект за държавните разходи, приет на 30 септември.

Това не е първият случай, в който Унгария се опитва да блокира помощта за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия. ЕС изисква единодушно съгласие от всички 27 държави членки, преди да отпусне средства, а Будапеща многократно е възпрепятствала европейските пакети за Киев, като същевременно се противопоставяше и на санкциите срещу Москва.

Орбан също така обвини Украйна, че нарушава правата на етническите унгарски малцинства. Само при гарантирането им той би подкрепил Киев на международната сцена. Отделно, премиерът на Унгария ядоса властите в Украйна, след като заяви, че няма как страната да бъде приета в ЕС, след като не е ясно дори докъде се простират границите ѝ.

На 29 септември Киев извади унгарската банка ОТP от списъка на международните спонсори на войната, за да освободи 500 млн. евро военна помощ от ЕС. Унгария изисква тази отстъпка от май 2023 г., като задържа санкциите и помощта като лост за влияние.

Източниците на Bloomberg сега твърдят, че политическите различия може да означават, че ЕС няма да постигне споразумение по пакета за Украйна до края на годината.