Орбан обвини САЩ за упадъка на Европа

Той поясни, че Будапеща не подкрепя никого в конфликта в Украйна

САЩ
12:20 - 23 Февруари 2023
2227
Орбан обвини САЩ за упадъка на Европа

Политиките на администрацията на американския президент Джо Байдън се превърнаха в ключов фактор за упадъка на Европа на фона на украинския конфликт. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Magyar Nemzet.

Коментара си той направи на закрита среща с членове на управляващата дясна коалиция на "Фидес" и Християндемократическата народна партия.

По време на заседанието Орбан посочи основните противници на алианса - "провоенни международни групи по интереси, които включват администрацията на Байдън, провоенни брюкселски бюрократи и провоенни политици".

По думи на Орбан "Европа е отслабнала през последната година, защото администрацията на Байдън отстоява интересите си в Брюксел без ограничения, за сметка на европейските интереси".

Унгарският премиер изтъкна, че отговорът на конфликта в Украйна и "цунамито от санкции" са се отразили на икономиката на Европа, докато САЩ, които разполагат с достатъчно евтина енергия, са успели да избегнат тези предизвикателства.

Той заяви, че Европа е загубила своята независимост, икономическа и военна мощ само за една година и подчерта Унгария, че трябва да защити собствените си интереси, за да устои на разразилата се буря.

За да постигне това, Будапеща трябва да "защити позицията си за мир срещу администрацията на Байдън и Брюксел", да защити унгарската икономика чрез борба с инфлацията и да укрепи своята армия, посочи Орбан.

Той поясни, че Будапеща не подкрепя никого в конфликта в Украйна, защото "в тази война не може да има победител".

Москва не може да спечели поради помощта, която Западът предоставя на Киев, но Русия е ядрена сила, а "една ядрена сила не може да бъде притисната в ъгъла", предупреди Орбан.

Унгария многократно е призовавала Русия и Украйна незабавно да се споразумеят за прекратяване на огъня, като същевременно се е противопоставяла на санкциите, наложени от Запада на Москва.

Миналата седмица Орбан заяви, че наказателните мерки не са успели да сложат край на военните действия, а вместо това са навредили на икономиката на Европа.