Орбан подкрепи мирния план на Китай за Украйна

ЕС
12:34 - 08 Юли 2024
1735
Орбан подкрепи мирния план на Китай за Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с китайския президент Си Дзинпин, за да обсъдят евентуално мирно споразумение за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той направи неочакваното посещение в Пекин дни, след като разговорите му с руския президент Владимир Путин разгневиха някои лидери в Европейския съюз.

Орбан и Си се срещнаха в държавната резиденция "Дяоютай" в Пекин. Визитата си Орбан описа като третия етап от "мисия за мир", която той предприе без подкрепата на Европейската комисия или Украйна.

Унгария току-що пое ротационното председателство на ЕС по-рано този месец. На този фон Орбан вече се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев и беше приет от Кремъл - пътуване, което предизвика силен упрек от страна наа неговите съюзници.

"Мисия за мир 3.0.", написа в социалната мрежа Х Орбан - критик на военната помощ на Запада за Украйна и евролидерът в най-добри отношения със Си и Путин - когато кацна в Пекин.

Китай има тесни връзки с Русия и насърчава мирен план от шест точки, който представи с Бразилия през май. Пекин предлага международна мирна конференция "в подходящо време" и призовава за равноправно участие както на Украйна, така и на Русия.

Украйна се надява да спечели широка глобална подкрепа за предложенията си как да сложи край на войната с Русия, преди да започне дискусии с Путин, и миналия месец проведе огромна международна среща на върха в Швейцария, на която Москва не беше поканена.

Целта на Киев да изолира Русия обаче срещна съпротива. Китай се отказа от швейцарската среща и спечели подкрепата на Москва за собствения си мирен план. Очаква се индийският премиер Нарендра Моди да посети Русия по-късно тази седмица, като на дневен ред вероятно ще бъде Украйна.

"Международната общност трябва да създаде условия за възобновяване на прекия диалог и преговорите между двете страни и да предостави помощ", заяви Си на Орбан.

"В интерес на всички страни е да се търси политическо решение чрез ранно прекратяване на огъня", добави той.

Орбан пък подчерта, че Китай е "ключова сила в създаването на условия за мир във войната между Русия и Украйна" и посочи това като причина за срещата си със Си само два месеца след посещението на китайския лидер в Будапеща.