Орбан: Помощта за Украйна не трябва да накърнява европейския бюджет

Украйна
17:05 - 16 Януари 2024
2384
Орбан: Помощта за Украйна не трябва да накърнява европейския бюджет

Помощта за Украйна не трябва да навреди на бюджета на Европейския съюз, каза унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Унгария се противопостави на идеите за преразглеждане на бюджета на ЕС, за да бъдат насочени 50 милиарда евро към Киев и да се осигурят повече пари за други задачи като управление на миграцията. Лидерите на ЕС ще проведат среща на върха на 1 февруари, на която ще обсъдят въпроса.

"Ако искаме да помогнем на Украйна, което смятам, че трябва да направим, трябва да го направим по начин, който не вреди на бюджета на ЕС", каза Орбан на пресконференция.

"Но да дадем 50 милиарда евро от бюджета на ЕС за четири години напред е нарушение на суверенитета и националните интереси на ЕС. Ние дори не знаем какво ще се случи след четвърт година."

Орбан говори след среща със словашкия премиер Роберт Фицо, който подобно на унгарския си колега заяви, че няма военно решение на войната в Украйна, почти две години след инвазията на Русия.

Орбан каза, че всеки финансов механизъм за Украйна трябва да бъде отделен от бюджета на ЕС. Той каза, че предложението на Унгария за създаване на такъв механизъм се основава на разпределяне на помощта на базата на брутния национален доход (БНД).

"Ако Брюксел приеме това, тогава ще има помощ за Украйна, извън бюджета", каза той. "Ако не, тогава ще ми е тъжно да спра този процес."