Орбан призова крайнодесните да вземат властта на предстоящия евровот

Политика
14:36 - 26 Април 2024
1278
Орбан призова крайнодесните да вземат властта на предстоящия евровот

Премиерът на Унгария Виктор Орбан призова крайнодесните сили да вземат властта на предстоящите европейски избори и предложи подкрепа за 45-ия президент Доналд Тръмп в многобройните наказателни производства срещу него.

Десен популист и най-дълго управлявалият лидер в Европейския съюз, Орбан каза, че консерваторите на Запад, включително той и Тръмп, са атакувани от нов световен либерален ред, съобщи Euronews Bulgaria.

"Прогресивните либерали усещат опасността. Ако е необходимо, те ще използват правителствени агенции срещу нас. Както казват моите американски приятели, „въоръжават държавните институции“. Всичко това се случва пред очите ни. Това се случва на нас, унгарците, случва се и на президента Тръмп в Америка. Ние го насърчаваме да се бори", заяви Орбан, който откри третото издание на Консервативната конференция в Будапеща.

Двудневното събитие подчертава нарастващата подкрепа на американските консерватори за унгарския лидер, който е обвиняван в подкопаване на демократичните институции, чадър над широко разпространената корупция в държавната администрация и репресии срещу медиите. На събитието не бяха поканени независими медии.

Организаторите заявиха, че конференцията е "зона без будители" и че отразяването ще бъде възможно на "бъдещи събития, когато и ако вашата организация стане значително по-малко будителска".

Нека се върнем към мирния и безопасен път, който направи Запада велик. Направете Америка отново велика, направете Европа отново велика.

Орбан от години се опитва да обедини крайнодесните партии в по-сплотен алианс в Европейския парламент. В кампанията за изборите на 6-9 юни той призовава за коренна промяна в ръководството на Европейския съюз.