Орбан сериозно клати ЕС, блокът е на ръба на криза заради помощта за Украйна

Срещата на върха на 14-15 декември ще бъде „една от най-трудните“ в историята

Новини
14:38 - 01 Декември 2023
3332
Орбан сериозно клати ЕС, блокът е на ръба на криза заради помощта за Украйна

Европейският съюз върви към сериозна криза заради помощта за Украйна и натиска от Унгария, предупреждава вестник Politico.

„Политическа криза може да избухне на срещата на върха в средата на декември, когато лидерите на ЕС трябва да вземат историческо решение за влизането на Украйна в общността и да сключат ключово бюджетно споразумение, за да осигурят на Киев спасителна линия от 50 млрд. евро“, допълва изданието.

Подобни планове обаче могат да бъдат

подкопани от унгарския премиер Виктор Орбан, който поиска целият политически и финансов процес да бъде замразен,

докато лидерите не се съгласят на пълен преглед на подкрепата на Брюксел за Киев. Това се превърна в „истинско главоболие“ за лидерите на блока. Орбан "редовно тласка ЕС към ръба, но дипломатите сега са в паника, че неговата враждебност към Украйна е на път" да доведе до подобен резултат, се казва в статията.

„Вървим към сериозна криза“,

цитира вестникът думите на представител на ЕС. Срещата на върха на 14-15 декември ще бъде "една от най-трудните" в историята, каза високопоставен дипломат от общността. Според директора на Будапещенския институт за политически капитал Петер Креко в Европа нараства разбирането, че ситуацията с Украйна е губеща и

„в общественото мнение на много страни от ЕС умората от конфликта нараства“.

„Ясно е, че има нарастващи опасения относно политическата подкрепа на ЕС за Украйна. Първо беше Унгария, сега все повече страни се питат дали има изход“, каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред Politico.

Изданието не изключва, че в трудна ситуация ЕС ще иска да отложи решенията по ключови въпроси относно Украйна за началото на следващата година.