Орбан: Ще наложа вето над санкции за руската ядрена индустрия

ЕС
11:55 - 27 Януари 2023
1743
Орбан: Ще наложа вето над санкции за руската ядрена индустрия

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му ще наложи вето над евентуални санкции на Европейския съюз срещу Русия, засягащи ядрената енергетика.

Украйна вече призова 27-те страни членки на блока да включат руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" в санкциите. Това е ход, който досега беше блокиран от Унгария, тъй като Москва изгради ядрената ѝ централа "Пакш" 2 и е планирано тя да се разшири със съдействието на "Росатом".

В петък Орбан заяви пред унгарското национално радио: "Няма да допуснем санкции, които допълнително увеличават инфлацията в Унгария. Най-важното нещо тук е цената на енергията. Ето защо няма да позволим да бъде осъществен планът за разширяване на санкциите върху ядрената енергия".

Този месец Полша и Литва обявиха, че ще настояват в 10-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия и Беларус да попадне руската ядрена индустрия.

Унгария многократно е критикувала санкциите на блока срещу Москва заради нахлуването на силите на Владимир Путин в Украйна. Орбан е на мнение, че наказателните мерки не са успели да отслабят Русия значително, а в същото време рискуват да разрушат европейската икономика. 

Западът не е налагал санкции на "Росатом", откакто Русия започна войната в Украйна.

Унгарската атомна електроцентрала "Пакш" разполага с четири малки руски реактора ВВЕР 440 с обща мощност около 2000 мегавата, които са започнали да работят между 1982 и 1987 г. Тя произвежда около половината от електроенергията за страната, а централата получава ядреното си гориво от Русия.

По силата на подписано през 2014 г. споразумение с Русия - Унгария има за цел да разшири централата в Пакш с два реактора ВВЕР руско производство с мощност от 1,2 гигавата всеки.

Междувременно японското правителство обяви, че ще забрани износа за Русия на радиоактивни материали, ваксини, медицинско оборудване и роботи като част от нов пакет от санкции срещу Москва във връзка с войната в Украйна. Забраната ще включва също така оборудване за ядрени съоръжения. Мерките ще влязат в сила на 3 февруари.