Орбан: Унгария ще забрани митинги в подкрепа на терористи

ЕС
11:54 - 13 Октомври 2023
2008
Орбан: Унгария ще забрани митинги в подкрепа на терористи

Унгария няма да позволи никакви митинги в подкрепа на "терористични организации", каза премиерът Виктор Орбан пред общественото радио в петък, добавяйки, че всички унгарски граждани трябва да се чувстват в безопасност, независимо от тяхната вяра или произход, предава "Ройтерс".

Хамас е обявена за терористична организация от Израел, Съединените щати, Европейския съюз, Канада, Египет и Япония.

"Шокиращо е, че има митинги на съчувствие в подкрепа на терористите в цяла Европа", каза Орбан, споменавайки европейските последици от атаката на Хамас срещу Израел.

Националистът Орбан, съюзник на израелския лидер Бенямин Нетаняху, каза, че Израел има право да се защитава, но добави, че е важно конфликтът да не се разпространи в други страни, дестабилизирайки целия регион.

Бившият ръководител на Хамас Халед Мешаал призова за протести в мюсюлманския свят в петък в подкрепа на палестинците и народите на съседните страни да се присъединят към битката срещу Израел.

Митинг в подкрепа на Палестина беше призован за 14:00 ч. местно време пред унгарското външно министерство в Будапеща във Facebook.

"Имаше опити дори в Унгария", каза Орбан, без да говори директно за планираното събитие. "Но ние няма да позволим митинги на съчувствие в подкрепа на терористични организации, тъй като това би довело до терористична заплаха за унгарските граждани.

"Не можем да позволим на нито един унгарец, независимо от тяхната вяра или произход, да се чувства несигурен", каза Орбан.