Орбан затяга диктаторската хватка, въведе извънредно положение в Унгария

Според неправителствени организации целта е да се ограничавта или отменят временно фундаменталните права на жителите

Топ
09:21 - 25 Май 2022
2970
Орбан затяга диктаторската хватка, въведе извънредно положение в Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан въведе днес второ извънредно положение в страната, този път за справяне с последиците от войната в Украйна. В Унгария е в действие още едно извънредно положение, свързано с коронавирусната пандемия. То би трябвало да изтече идния вторник, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Светът е на ръба на една икономическа криза. Унгария трябва да остане извън тази война и да защитава финансовата сигурност на своите семейства", заяви във Фейсбук Орбан вчера вечерта.

"Това налага да разполагаме с възможности и пределни граници за действие и изисква незабавни действия. Правителството, упражняващо правото си по силата на конституцията, обявява извънредно положение заради войната в Украйна", допълни Орбан. Извънредното положение влезе в сила тази вечер в полунощ.

Малко преди това унгарският парламент промени конституцията на страната, за да позволи въвеждането на подобна мярка заради конфликта. 

По-късно днес ще бъдат съобщени първите решения, взети в рамките на новото извънредно положение.

Според неправителствени организации извънредното положение подобно на това, въведено срещу коронавируса, позволява на Орбан да ограничава или просто да отменя временно фундаменталните права на жителите на Унгария.