Орешак стартира великденските празници с изложение

Ще има демонстрации на дърворезба, грънчарство и различни техники за изписване на великденски яйца

Новини
09:08 - 27 Април 2019 (обновена)
1625
Орешак стартира великденските празници с изложение

За 21-ви път Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак организира Великденски панаир на занаятите. Той ще бъде открит днес и ще продължи и на Великден.

"Ние предлагаме на гостите на община Троян интересно съчетание на това да посетят Троянския манастир по повод на празника Възкресение Христово и да се докоснат до народните художествени занаяти и местните традиции", заяви директорът на Изложението Иван Чакъров.

Занаятчии от цялата страна ще представят своите изделия на улицата пред Изложението, а в парковата му част ще има арт ателиета по характерните за Троянския край занаяти - дърворезба, грънчарство и др. Майстор-керамикът Марияна Личева ще покаже различни техники за изписване на великденски яйца.

Вече няколко години Националното изложение работи по темата "Живите занаяти", защото занаятите се съхраняват не само чрез хората, които ги практикуват, но и чрез всеки, който се докосне до тях, добави Чакъров.

Гостите на Изложението ще могат да видят и традиционната великденска изложба, в която 16 керамици от Троян представят плодовете на своето богато творческо въображение.

Експозицията съдържа 362 експоната.

Тази година гостува и Светлозар Пърмаков с рисуван порцелан. В изложбата наред с доайените Николай Йовков, Енчо Ганковски, Марияна Личева и Румен Георгиев свои творби ще представят и техните по-млади колеги Ралица Йовкова, Веселин Стоянов, Георги Миленов, Надежда Христова, Росица Занкова, Мила Воденичарова, Мария Радоева, Марина Илиева, Магдалена Събчева, Васил Василев и Силвия Доневска, каза още Чакъров.

На 28 април ще бъде представена и традиционна троянска великденска кухня. Празникът ще бъде съпътстван с музикални и танцови фолклорни изпълнения.