Организации искат Байдън да защити уйгурите в Китай пред Си Дзинпин

Срещата на американския президент с китайския му колега е на остров Бали в понеделник

Новини
19:05 - 12 Ноември 2022
2458
Организации искат Байдън да защити уйгурите в Китай пред Си Дзинпин

Правозащитници призоваха президента на САЩ Джо Байдън да повдигне въпроса за преследването на уйгурите в Северозападен Китай по време на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в понеделник на остров Бали, в Индонезия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Когато двамата лидери се срещнат в понеделник, Байдън трябва да подчертае ангажимента на САЩ за провеждане на международно разследване на нарушенията на китайското правителство срещу правата на човека, каза Софи Ричардсън, директор на отдела за Китай на базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч".

Срещата между двамата лидери ще бъде в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Нуса Дуа на остров Бали, започваща във вторник. Това ще бъде първата среща между Байдън и Си, откакто Байдън положи клетва като президент на САЩ през януари миналата година. Двамата лидери на няколко пъти проведоха телефонни и видеоконферентни разговори.

"Хюман райтс уоч" съобщи, че китайските власти са подложили 1 милион уйгури и представители на други малцинства на преследване и произволно задържане в китайската провинция Синцзян. Китайското ръководство обвинява уйгурите в района в сепаратизъм, екстремизъм и тероризъм. Мюсюлманското малцинство пък се чувства потиснато в политически, религиозен и културен план.