Организации възроптаха срещу АГ стандарт

Според гражданите документът трябва да бъде преразгледан от Министерството на здравеопазването

Актуални новини
15:49 - 02 Май 2019
1779
Организации възроптаха срещу АГ стандарт

Организации, експерти и активисти, обединени в Мрежа за съвременна родилна грижа разкритикуваха предложения проект за Фармако-терапевтично ръководство в специалността "Акушерство и гинекология". Това стана ясно от позицията им, изпратена до Министерството на здравеопазването.

Според придружаващите проекта мотиви, целта на документа е "да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лекарствената терапия в областта на акушерството и гинекологията, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия.:

„Основна цел е гарантиране достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги."

Според организациите приложеният към така формулираните цели документ не почива на съвременните международно установени препоръки и стандарти в сферата на акушерството и гинекологията, и поради тази причина не би могъл да изпълни заложените в мотивите на Министерството на здравеопазването, медицински и здравни цели.

В становището си отбелязват, че документът съдържа поредица от заключения, препоръки и дефиниции, за които няма правно основание да бъдат разписани във Фармако-терапевтично ръководство, съответно да се изисква от медицинските специалисти да ги спазват при определяне на диагностичното поведение и вида на предписаната терапия.

По думите им в документа липсват каквито и да било диагностични критерии и определяне на терапевтично поведение за приложение на медикаменти по време на спонтанно раждане, инструментално раждане и раждане чрез цезарово сечение. В тази връзка те посочват, че се поражда въпроса дали от това следва, че МЗ не се ангажира с определянето му или оставя възможността, то да се определя индивидуално от специалиста, ангажиран с асистирането на родилния процес.

Организациите са категорични, че и в двата случая това противоречи на съвременните ръководства и поставя в риск както раждащата жена, така и бебето ѝ.

Те изразяват готовност да се включат в процеса на разписване на ръководството и медицинските стандарти за поведение по време на раждане, като настояват на този аспект от акушерството и гинекологията да се обърне специфично внимание, предвид тревожните показатели за майчино, фетално и неонатално здраве, които страната ни отчита на фона на останалите европейски държави.

Представителите от Мрежата за съвременна родилна грижа посочватт като още по-тревожен факта, че според приетите с Преходните и заключителни разпоредби на Закона за Бюджета на НЗОК за 2019 г. промени, до края на месец юни се очаква и публикуването на медицински стандарти по съответните специалности.

По думите им съдържанието на така разписания проект за Фармако-терапевтично ръководство буди сериозна загриженост какви ще са заложените в бъдещите стандарти изисквания, критерии и норми за диагностично и терапевтично поведение, както и до каква степен те ще отговарят на изискванията на Закона за здравето към Медицинския стандарт като нормативен акт.

Те поставят и въпроса дали тези критерии ще гарантират съвременна, висококачествена и своевременна медицинска грижа в сферата на акушерството и гинекологията.

В тази връзка те са на мнение, че документът трябва да бъде преразгледан цялостно и настояват бъде коригирано съдържанието му спрямо регламентите, които е определено той да съдържа в чл. 259, ал. 1, т. 4 от ЗЛПХМ.

Организациите подчертават също така, че разписаните в документът терапии и алгоритми за лечение с лекарствени продукти трябва да бъдат съобразени със съвременните препоръки и стандарти на международните професионални организации.

В становище на сдружение "Зачатие" пък се посочва, че в текста на документа липсват основни раздели, като профилактика и превенция на безплодието, основни причини за безплодие, както и основни диагностични и лечебни процедури. Според сдружението на места има и неправилно използване на терминология.

По думите им е пропуснат и целият важен дял от репродуктивната медицина.