Организацията Global Athlete скочи на МОК заради случая „Шуай“

Спорт
16:50 - 22 Ноември 2021
2000
Организацията Global Athlete скочи на МОК заради случая „Шуай“

Международната организация Global Athlete пусна гневно писмо насочено към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах по повод позицията относно китайската тенисистка Пен Шуай.

„Международният олимпийски комитет демонстрира пълно пренебрежение към твърденията за сексуално насилие и малтретиране на спортист. Демонстрира безразсъден подход към изчезването на Пен Шуай и отказ да спомене сериозните ѝ обвинения в сексуално насилие. Президентът на комисията Томас Бах и Атлетическата комисия показаха отвратително безразличие към сексуалното насилие и състоянието на спортистките.
Радваме се, че Пен Шуай е жива, но потвърждението на МОК за обаждането до тенисистката не гарантира нейната безопасност.

Прессъобщението на комисията е вреден опит да се успокоят както заинтересованите спортисти, така и китайските власти. В съобщението им се отбелязва, че Шуай никога не е съобщавал за сексуално насилие и не е изчезнал повече от две седмици.

Тези изявления правят МОК съучастник в злонамерената пропаганда на китайските власти и липсата на загриженост за основните човешки права и правосъдие. Бах покани Шуай на вечеря, вместо да гарантира нейната безопасности по този начин само се присмя на тази сериозна ситуация, която, за съжаление, е твърде позната на много спортисти“, се казва в изявлението на организацията.

„Подкрепяме нашето изявление от 19 ноември 2021 г. и призоваваме МОК незабавно да преустанови дейността на Китайския олимпийски комитет, докато на Шуай не бъде разрешено безопасно излизане от Китай и не бъде извършено пълно и прозрачно разследване на твърденията на тенисистката за сексуално насилие. Днешните действия на МОК отново показват, че комисията разочарова спортистите, подкрепя насилствени авторитарни режими и игнорира правата на човека. Спортистите и международната политическа общност трябва да държат комисията отговорна за своите действия“, се казва в изявление на Global Athlete.