Организаторът на SPICE Music Festival приготви паеля в Бургас

Кулинарното изкуство за Николай Тодоров–Ник е хоби

Новини
11:15 - 04 Август 2024
962
Организаторът на SPICE Music Festival приготви паеля в Бургас

Паелята се е превърнала в световноизвестно ястие и набира все по-голяма популярност и у нас. Никой не може да устои на добре приготвената паеля. А за първи път в Световния шампионат за приготвяне на паеля, който се провежда за 7-а поредна година в Испания, има българско участие. 

На 20-ти септември, във Валенсия, до финала на кулинарната надпревара достигна Николай Тодоров – известен като Ник. Той е от Варна. Кулинарното изкуство за него е хоби, а паеля приготвя повече от 15 години. Как възниква това ястие, какво представлява то и защо се нарича деликатес за приятели:

"Ястието е за приятели, защото то се приготвя в един голям тиган или тава, никога не се готви в единични порции, прави се винаги за много хора. То така е възникнало, на кораба, а слизайки на брега, към морските дарове се добавят, в различните региони на Испания - заешко месо, пилешко месо, свинско месо, различни зеленчуци. Обикновено жълтият цвят на паелята идва от единствената подправка, използвана за това ястие - шафрана", разказва Николай Тодоров пред БНР. 

Любовта му към паелята започнала от преди 25 години при една от неговите обиколки по света. Да опитва различни ястия и напитки е неговият начин да пътешества.  

Николай Тодоров–Ник, който е известен и с организацията на SPICE Music Festival, вече приготви своя специалитет и в Бургас. Това стана снощи, през втората фестивална вечер.