Оригинално: Актьори по халати в защита на Централната софийска баня (СНИМКИ)

Инициативата се организира от гражданския комитет „Термално-нормално”

Новини
11:27 - 25 Юни 2019
2501
Оригинално: Актьори по халати в защита на Централната софийска баня (СНИМКИ)

Актьори излязоха по халати в защита на Централната софийска минерална баня. Близо година след граждански протести съдбата ѝ все още не е ясна.

Артистите се събраха пред нея облечени само по халати и заснеха специално видео. Банята е построена преди повече от век.

През 1986 г. тя спира да работи по предназначението си. Към момента част от нея се използва за Музей на София, а останалата част е необитаема, съобщава bTV.

„Всички ние имаме нужда от релакс и нуждата да успокоим нервите си, а банята и минералната вода помагат много за това. Ние искаме тази сграда да остане баня, защото музей може да има навсякъде, но не и термален център”, сподели актрисата Ева Тепавичарова.

Инициативата се организира от гражданския комитет „Термално-нормално”.

Ивайло Захариев от комитета каза, че възстановяването на банята е залегнало в абсолютно всички стратегии на Столичната община. Той допълни още, че там има 12 литра в секунда минерална вода или общо над един милион, която изхвърляме.

Мнението на арх. Станислав Константинов от Столична община, обаче е коренно различно, според него тази сграда не е подходяща за СПА център, защото липсва паркинг, хотел, ресторант и дори външен басейн.

Константинов споделя още, че планът включва разширяване на музея от 6 000 кв.м. сега да стане на 12 хил. кв м. Като целта е това да е бъде най-голямата галерия на Балканите и културен феномен в столицата. Той смята, че след като 10 години не се е появил инвеститор, явно никой не иска нещо губещо.