Орки до гроб: Министърът на туризма бранил Москва на международен форум

България гласувала "въздържала се" от изключването на Русия от световната организация

Политика
13:00 - 29 Април 2022
3159
Орки до гроб: Министърът на туризма бранил Москва на международен форум

България е гласувала против волята на министъра на туризма Христо Проданов, който е от квотата на БСП, за изключването на Русия от Световната организация по туризъм. Същият министър обяви в национален ефир преди няколко дни, че България е направила "достатъчно" за бежанците от Украйна, като "сметна" началото на войната с цял месец по-рано от действителното. 

На 27 април Световната туристическа организация на ООН (UNWTO) гласува на извънредно заседание в Мадрид за прекратяване на членството на Русия заради войната в Украйна. Това стана малко след като Москва съобщи, че е решила да напусне организацията.

"Посланието е ясно: действията винаги ще имат последствия. Мирът е основно човешко право. Гарантирано за всички. Без изключение", написа след вота генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили в "Туитър".

Повече от две трети от 160-те държави, членуващи в UNWTO подкрепиха изключването на Русия, което беше насрочено много преди Москва да обяви решението си да напусне организацията.

България беше сред страните подкрепили изключването на Русия от Световната организация по туризъм към ООН, съобщава "Медиапул". 

По този повод министърът на туризма Христо Проданов заявява, че не е подкрепял изключването на Русия от организацията, се казва в съобщение на Министерството на туризма.

В него е посочено, че взетото и гласувано от представител на българското посолство в Испания решение не е съгласувано с Министерство на туризма.

Освен това министър Христо Проданов с официално писмо, изпратено до министъра на външните работи на България на 11 април е предложил България да гласува "въздържал се" по отношение на изключването на Руската федерация от СОТ, се казва в съобщението на Министерството на туризма.

В него е посочено, че при вземането на решенията в повереното му министерство, Христо Проданов винаги се е водил от националния интерес и е съблюдавал интересите на туристическия сектор, за който той е отговорен като ресорен министър.

В конкретния случай Министерство на туризма се е съобразило с позициите на браншовите организации - Националният борд по туризъм и Българска хотелиерска и ресторантьорска организация, които са били България да гласува "въздържал се". 

България е от страните, които са особено засегнати от близостта до военния конфликт и без съмнение усложнената геополитическа обстановка в региона генерира както икономически, така и имиджови щети за конкурентоспособността на туристическия ни сектор, който все още е в процес на възстановяване от пандемията Covid-19, се посочва в становището на туристическото министерство.

Позицията "въздържал се" щеше да събере най-малко негативи за страната ни, както по отношение на двустранните и многостранните отношения в областта на туризма, така и по отношение на входящия туристопоток и туристическия сектор, смята Христо Проданов.

Той посочва, че това е сектор, който и към този момент е на първа линия при подпомагането на хората, търсещи закрила от войната в Украйна и заслужава позицията му да бъде чута. Това е сектор, за който всеки турист или гост на страната ни е важен, независимо от неговата националност, посочват от Министерството на туризма.