Орлин Горанов и Еделина Кънева разказват "Приказка за двама"

Концертният проект с една от най-романтичните музикални програми ще звучи с оркестъра на Бургаската опера

Култура
14:09 - 13 Юни 2022
1906
Орлин Горанов и Еделина Кънева разказват "Приказка за двама"

Орлин Горанов и сопраното Еделина Кънева ще пеят с оркестъра на Бургаската опера в концертния спектакъл "Приказка за двама". Той ще се състои на 14 юни от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. 

Концертният проект с една от най-романтичните музикални програми ще звучи под оркестровия съпровод на музикантите от Бургаската опера, а зад диригентския пулт ще застане маестро Деян Павлов. Събитието е второто от програмата на музикални празници "Емил Чакъров" в морския град. Те се провеждат за петнадесети пореден път, като организатори са Държавната опера в града и Община Бургас.

Орлин Горанов и Еделина Кънева ще изпълнят арии и дуети от мюзикълите "Котките", "Фантомът на операта", "Целуни ме, Кейт", "Моята прекрасна лейди", "Човекът от Ла Манча", "Singing In The Rain", както и "Светът е за двама".

Еделина Кънева е родена в София. Певицата прави дебюта си на сцената на Държавна опера-Бургас. От 1996 г. е премиер солистка в Националния музикален театър "Ст. Македонски". Има записи за Националното радио и Националната Телевизия. Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. Работила е в проект на Министерството на културата на Франция.

От 2012 г. е преподавател в Националното музикално училище "Любомир Пипков", специалност поп и джаз пеене. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много други. От 2000 г. до 2010 г. е постоянен гост солист на Teatro Lirico D’ Europa  и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски музикални седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия. През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийската опера и балет "Мамма миа", в който изпълнява главната роля на Дона Шеридан.

Орлин Горанов е утвърдено име в българската популярна музика. Песни за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други известни композитори. Горанов има и други амплоа. Той е и оперен певец, и актьор. Артистът е възпитаник на хор "Бодра смяна".

Музикалната му дарба е открита от Стефан Диомов. Орлин Горанов завършва Музикалния факултет на Българската държавна консерватория през 1990 г. в класа на доц. Констанца Вачкова. От 1989 г. е солист на Пловдивската опера. Изпълнява теноровите партии в редица италиански опери: "Травиата", "Трубадур", "Аида", "Риголето" и "Отело" от Джузепе Верди, "Бохеми" и "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини и др.