Осъдиха 21-годишен руски войник на доживотен затвор в Киев

Вадим Шишимарин е обвинен в убийството на цивилен в Сумска област

Новини
18:56 - 23 Май 2022
1154
Осъдиха 21-годишен руски войник на доживотен затвор в Киев

В Киев беше произнесена първата присъда за военно престъпление по време на руската инвазия в Украйна. На доживотен затвор беше осъден 21-годишен руски сержант, обвинен в убийството на цивилен в Сумска област.

Плененият на 28-ми февруари руски сержант Вадим Шишимарин е първият руски войник, който застана пред украински съд от началото на инвазията. Още на първото съдебно заседание той призна, че е убил 62-годишен жител на село Чупаховка. Защитникът на руския войник настоя в съда, че сержантът се е поддал на натиска на двама свои командири и е изпълнил тяхна заповед.

Вдовицата на убития заяви в съда, че няма да възрази срещу размяната на руския войник за украински бойци от "Азовстал", които се предадоха на руските сили. Те ще бъдат съдени от международен трибунал в самообявилата се Донецка народна република, съобщи лидерът й Денис Пушилин, предаде Интерфакс.

Междувременно руски войници започнаха да разчистват мините и развалините на територията на завода. Руските войски се опитват да преодолеят украинските отбранителни позиции в Донецка област и да достигнат административните граници на Луганска област.

Офанзивата им е съсредоточена в посока Северодонецк, като се предполага, че ще бъде направен опит за обграждане на украинската отбрана, превръщайки града във "втори Мариупол".

Властите в окупираната от Русия Херсонска област въведоха рублата като разплащателно средство редом с украинската гривна, съобщи ръководителят на военно-гражданската администрация Владимир Салдо. Скоро първият клон на руска банка ще отвори врати в Херсон, обяви още той. Властите в окупираната област заговориха за автономия по типа на т.нар. "народни републики" в Донбас, а руски представители заявиха, че тези "републики" заедно с Херсонска област и други райони в Южна Украйна ще бъдат окончателно присъединени към Русия.