Осъдиха БНБ заради незаконното блокиране на влоговете в КТБ

Общество
17:47 - 18 Април 2023
1965
Осъдиха БНБ заради незаконното блокиране на влоговете в КТБ

Българската народна банка незаконно е забавила изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ) в продължение на месеци през лятото на 2014 г. и е окончателно осъдена да плати вреди на потърпевшите. Това става ясно от поредица от решения на Върховния административен съд (ВАС) от първата половина на април, за които съобщава  "Сега".

С 9 години закъснение ощетените граждани, сред които А. Харизанова, Н. Карагьозов, М. Иванова, ще получат обезщетение от централната банка заради незаконното ѝ бездействие в размер на съответно на 4309 лв., 5632 лв. и 5624 лв. за претърпени имуществени вреди. Решенията по делата, заведени по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), не подлежат на обжалване.

И трите решения на ВАС постановяват, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е трябвало да започне изплащането най-късно на 25 юли 2014 г. - тоест около месец след затварянето на КТБ на 20 юни. Реално обаче процедурата стартира с отнемането на лиценза на КТБ на 5 ноември 2014 г. и хората получиха достъп до парите си чак на 4 декември същата година, тоест близо половин година след затварянето на банката.

Ощетени от бяха около 255 000 души, колкото по официални данни бяха вложителите в КТБ с гарантирани влогове към 2014 г. Фондът за гарантиране на влоговете им изплати към 3.6 млрд. лв., но с огромно закъснение.

КТБ бе затворена и поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни 2014 г. На тази дата тогавашното ръководство на четвъртата по големина към онзи момент банка уведоми БНБ, че е спряло всички разплащания и банкови операции. Още същия ден БНБ наложи специален надзор на КТБ и забрани изплащането на всички влогове, а впоследствие и намали лихвите по тях до пазарните. Въпреки това някои вложители успяха да си върнат парите чрез цесии и прихващания с кредитополучатели, които впоследствие бяха оспорени като незаконни от синдиците на КТБ.